Окончателно: Конфискуват 1/5 от имуществото на бизнесмена Веляйтин Вели

Една пета от имуществото на бизнесмена Веляйтин Вели да бъде конфискувано, реши Окръжният съд в Кърджали. Присъдата е окончателна и не подлежи на касационно обжалване или протестиране.
Както вече 24rodopi.com писа, през юни Кърджалийският районен съд призна Веляйтин Вели за виновен в това, че в периода от 29 март 2007 година до 1 август 2007 година при условията на продължавано престъпление чрез използване на документи с невярно съдържание – фактура, издадена на издадена от фирмата му „Ъшък” за обект „Ремонт на санитарни възли и стая в кметство Стремци и ремонт на стая за нуждите на Гражданска защита – Кърджали,  на стойност 42 457.19 лева; фактура, издадена през май за благоустрояване на улица в селото на стойност 86 385.72 лева;  фактура, издадена през юли за обект „Основен ремонт на тренировъчен комплекс с борцов салон” в същото село на стойност 50 000 лева; за които получил без правно основание парична сума в големи размери – 81 290.88 лв. с намерение да ги присвои. Наложено му бе наказание „лишаване от свобода” за срок от 2 години, като изпълнението бе отложено за срок от 4 години.
Съдът постанови и конфискация на 1/5 от имуществото на бизнесмена.
Според заключението на тройната съдебно-техническа експертиза, стойността на действително изпълнените строително-монтажни работи не съответства на отразените в Актовете образец 19 и в издадените за всеки от трите обекта фактури. Установено е, че ремонтът в сградата на кметството възлиза едва на 14 354 лв. заедно с печалбата и ДДС. Но в банковата сметка на Вели са постъпили 42 457 лв., след представянето на измамната фактура. Благоустрояването на улицата в селото в действителност струва 53 051 лв., но сумата, изплатена според отразеното във фактурата, е 86 385 лв. Вместо 30 146 лв., на колкото възлиза основният ремонт на спортния комплекс, на строителя са преведени 50 000 лв.

Според заключението общо за трите обекта стойността на неизпълнените строително-монтажни работи с печалбата и ДДС възлиза на 81 290 лв. При съставянето на актовете бизнесменът и представителят на общината се подписали на документи без посочена дата, но с описани вид, количества и цени на изпълнените дейности, които обаче само преповтаряли офертите, без да са наистина извършени.

Заради измамата съдът е постановил конфискацията на 1/5 част от имуществата на Веляйтин Вели. Той ще трябва да се прости с черен джип, оранжев „Фиат”, специален автомобил, колесен трактор с ремарке, както и с 1/2 от парцел с площ близо 6 декара и построената там 2-етажна вила с обща площ 421, 32 кв.метра. Този парцел и вилата са купени на публичен търг за общинска собственост. Освен това ще му бъдат отнети също по 1/2 от други 6 имота с обща площ 22, 538 декара и от едноетажната масивна сграда на кроялния цех.

.

hard admin

*

Top