Олай ТВ снима филм за живота на балканските турци

Гюнер ШЮКРИ

Екип на турския частен канал Олай  ТВ (със седалище в Бурса) снима документален филм за живота на балканските турци. Лентата ще бъде показана в рамките на предаването „Бурсенски следи на Балканите”.

Във вторник и сряда продуцентът и оператор Сезгин Ерен, водещият Ферад Чалъшан и програмният ръководител Басри Шен снимаха в района на Ардино, Млечино и Богатино. Екипът на Олай ТВ направи и интервю с кмета на община Ардино Ресми Мурад. В репортажа за Ардино ще бъдат излъчени и кадри от най-красивите места в Източните Родопи – Дяволският мост, туристическият комплекс „Белите брези” и уникалната „Ерджан чешма” край Богатино.

„Желанието ни е укрепим културните, социалните и исторически връзки между балканските турци и изселниците в Турция и да го предадем на следващите поколения. Да отразим живота, бита и ежедневните проблеми на балканските турци. Да запознаем зрителите на Олай ТВ със запазените османски паметници по балканските земи”, подчерта продуцентът Сезгин Ерен. Той уточни, че началото на проекта е стартирал от нашата област. Камерите на медията ще заснемат кадри още в Мадан и Пловдив. От началото на другата седмица екипът на турската телевизия ще бъде в Северна България. Филми ще бъдат снимани още в Гърция, Косова, Македония и Босна и Херцеговина.

Излъчването на продукцията е планирано за средата на май.

hard admin

*

Top