Опасен от Дома във Фатово бе докаран за принудително лечение в Психиатрията в Кърджали

На принудително лечение в психиатрията в Кърджали е изпратен 67-годишен мъж, който от години тормози старците в дома за възрастни хора в село Фатово. Атанас от смолянското село Фатово бил ерген и от няколко години е настанен в дома за стари хора в селото, където всеки ден притеснявал останалите 81 старци и 40 души персонал. От дома му уредили пенсия, добавки, безплатна операция на очите, пише “Монитор”. Въпреки това редовно обиждаше и тормозеше хората всеки ден, а не можехме да го пратим на преглед, защото отказваше какъвто и да лекар, разказват запознати със случая.
Мъжът се събличал редовно гол, поливал вода по стълбите, за да се заледят и да падне някой, чупил телевизори и шкафове, махал дръжки на врати, размазвал нечистотии по стените, отказвал да се къпе, редовно бягал и се връщал с въшки, бълхи и краста, просел по улиците на Смолян, събличал се гол на бензиностанции и в заведения в областния град.
След десетки жалби от пенсионерски клубове, заведения, персонал и обитатели на дома поискали чрез съда да бъде принудително лекуван, тъй като всеки опит да го заведат на лекар се проваля.
Освидетелстван е в психодиспансера в Смолян с личностно разстройство и начална личностна деградация по алкохолен тип. Изпратен е за принудително лечение за три месеца.
Преди време имаше оплаквания от тормоз и сигнали за стрелба в дома за стари хора в Сливен. Заподозрян за стрелбата беше 90-годишният Георги Желев. Тогава хората твърдяха, че той е опасен.
„Не само мен ме е страх, страх ги е всички. Всяка е нагрубил. В стола веднъж ми посегна с бастун. Този човек не е за тук, постоянно е пиян и май има нещо откачено”, оплакваха се хората в дома.
Възрастните обитатели на дома си спомниха как Георги е нападнал в коридора 85-годишния дядо Иван. След удар с бастун старецът лежал в болница с девет шева на главата.
„Какво да ви кажа, като ви казах още в началото, че пищов съм имал, гърмял съм, по корема съм ги удрял… Нищо не е вярно”, твърдеше тогава обаче Георги Желев. 
Снимка: Монитор 

hard admin

*

Top