Опасен фураж убива овце в Родопите

Опасен фураж убива овце в Родопите, съобщават колегите от 24smolian.com, позовавайки се на планински фермери. Десетки са вече жертвите на храната – убиец, в региона на Смолян.
Стопани коментираха, че от известно време има множество сигнали от всички краища на Смолян за смъртност на овце и агнета, като лекарите са единодушни, че става дума за отравяне с  фураж, с който се хранят домашните животни. Болестта засяга нервната система на дребния рогат добитък и по този начин пасищните се обездвижват или умират вследствие на парализа на мозъка.
Само за седмица стопанин загуби две овце в кв. „Каптажа”. Досега той е нямал никакви проблеми с животните. Преди седмица обаче купил фураж от кв. „Райково”, който се оказал фатален за стадото.
Овцевъд от Кетевска махала пък изгубил 8 големи агнета. Стопаните са хранили животните с комбиниран фураж и трици, закупени от един и същ магазин. Разфасовката е по 30 килограма, а не както е стандартно – торба, 40 кг.
Потърпевшите съветват фермерите да са внимателни и да не купуват фураж от непознати марки и производители. Обмисля се и подаване на жалба, за да се разследва какво има в храната.
hard admin

*

Top