Опозицията в Анкара: Г-н Ердоган, вярно ли е, че българският премиер е поискал нещо от Вас, за да навредите на ДПС и Ахмед Доган? И вие сте го изпълнили!?

Защо никой от партията на Ердоган не е уважил националната конференция на ДПС в София? В действията на министър-председателя на Турция има ли изяви, които са целели да навредят на партията на турците в България – ДПС? Вярно ли е, г-н Ердоган, че премиерът на България Бойко Борисов е искал нещо от Вас, с което да се навреди на ДПС? Какво е това нещо, за което се говори в доклада на г-н Ахмед Доган?

Тези въпроси са зададени от опозиционната социалдемократическа партия към премиера Реджеб Тайип Ердоган. Те са внесени в Меджлиса от зам.-председателя на Републиканската народна партия (CHP) Фаик Йозтрак. Общо 4-ма били депутатите на турската опозиция на 8-мата национална конференция на ДПС. Освен Йозтрак, в НДК били и депутатите Реджеб Гюркан, Мехмет Кесимоглу и Емре Кьопрюлу.
 
В поредицата си За новия Султан, Великия везир, Митницата пред „Сараите“, посланието към Ердоганвсекидневникът „24х7 Родопи” стига до извода, че основната причина за оттеглянето на Ахмед Доган е отношението на управляващите в Анкара към ДПС.
В днешния си брой „24х7 Родопи“ пише:
Следва да отбележим, че най-знаковият момент в отчетния доклад на Ахмед Доган на 8-мата Национална конференция на ДПС бе именно връзката Бойко Борисов – Реджеб Ердоган.
Доган твърди:


„Дотук добре. Машина на страха е конструирана по свой образ и подобие и е пусната в действие! И тя произвежда страха, но въпреки това „нашия герой – спасител” (бел. на р. – визира се Бойко Борисов) не се чувства сигурен.Той иска да бъде презастрахован и затова решава в приятелски порядък да се обърне към турския си колега от Анкара да му се притече на помощ с каквото може. И естествено колегата му от Анкара откликва положително. Не искам да коментирам поведението на чужди премиери от коректност, въпреки че имам морално основание за това.  Искам само да припомня на „нашия герой спасител”, тъй като не обича да чете и хабер си няма от история, че няма нищо ново под слънцето на историята. Затова той вероятно не знае, че така влиза в странни отношения, които имат аналогични модели в историята на Балканите“.
Може ли Лютви Местан да разтопи ледовете между ДПС и Партията на справедливостта и развитието на Ердоган?
След да отбележим, че още на 26 декември м. г. Лютви Местан знаел, че на предстоящата национална конференция Ахмед Доган ще се оттегли и ще го посочи за наследник…“
 
Посланието от инцидента с г-н Доган не е никак добро.То показва много неща, на които трябва да обърнем сериозно внимание като общество, сериозно и категорично. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов в предаването „Денят он Ер” с Веселин Дремджиев на телевизия България он Ер. Всички политически лидери, малки и големи партии, трябва да внимаваме в изразните средства, които използваме в обществения дебат. Думите и жестовете се интерпретират по различен начин, продължи министър Младенов. Според него този инцидент не може да се разглежда през призмата на българо-турските отношения. България и Турция имат изключително позитивен дневен ред във всичко, което правят. Активни са контакти в икономическата сфера и в политиката, което е от полза и на двата народа. Министър Младенов заяви, че българските турци са на първо място български граждани, те са равноправни участници в нашето общество. „Аз се радвам, макар със свито сърце, че след това което се случи, нямаше в нашия обществен дискурс етнизиране на темата. Не се случи това, което е много опасно тук на Балканите, да се пречупят през етнически или религиозен профил всички инциденти”, каза министър Младенов. Според него, това е случай, който категорично трябва да бъде осъден от всички. Също така, трябва да бъдат взети мерки от гледна точка на сигурността, да не се допуска втори подобен инцидент и на трето място, всички трябва да си дадат сметка, че малко повече внимание върху думите и жестовете на публични места е от изключителна важност в този момент, заключи Николай Младенов.

hard admin

*

Top