Орденът на генерал Делов идва в Кърджали

Генерал Васил Делов и 18-те български военачалници, герои от Балканските войни, бяха удостоени посмъртно с най-високата държавна награда –  орден Стара планина първа степен. Техните наследници дариха високите отличия на Регионалния исторически музей в Кърджали, Военноморския във Варна и Националния военно-исторически музей, за да станат достояние на широката общественост и да бъдат съхранени за поколенията.
Ордените бяха връчени във вторник на тържествена церемония в гербовата зала на президентството, на която присъстваха народният представител Цвета Караянчева – председател на гражданския инициативен комитет за присъждане на отличията, директорът на РИМ Павел Петков, внучката на ген. Делов – Надя Делова-Демирова, която живее в Норвегия и неговият правнук отец Александър Радославов, свещеник в Перник. Роднините на ген. Делов благодариха на Караянчева, която миналата година поде инициативата и я изведе до успешен край, за извоюваното признание и почит към паметта и героизма на бележития българин. Надя Делова припомни, че нейният баща е дарил мундира на генерала на музея в Кърджали, където се съхранява и неговото писалище.
Президентът Плевнелиев благодари на всички граждани и институции, които инициираха удостояването на 19-те пълководци с орден Стара планина – първа степен с мечове и не позволиха имената им да бъдат забравени, а славата – да помръкне.
“Днес от дистанцията на времето можем истински правдиво да оценим саможертвата на предците си, оставили костите си по бойните полета. Винаги ще помним паметта на онези, които изковаха славите победи, защото българската армия изнесе най-сериозните сражения срещу силите на османската империя и даде най-свидните жертви. Подвигът на българските военачалници е ненадминат източник на национална гордост и самочувствие и наш синовен дълг е да предадем паметта за тях на идните поколения”, изтъкна държавният глава.

Директорът на националния военно-историческия музей Соня Пенкова нарече генералите „първостроители на българската армия” и изтъкна, че присъждането на високите отличия е своеобразен достоен завършек на продължилите две години националния чествания по случай 100 години от Балканските войни.
hard admin

*

Top