Орешарски предлага спешен план за икономиката и социалната сфера

Краткосрочните мерки на кандидата на БСП за премиер включват бързо разплащане на забавения ДДС за бизнеса, по-високи помощи за отделни групи, намаляване на цената на тока. Михалевски: Държавата бави ДДС за 1 милиард лева, масови ревизии в страната

 

Спешни мерки в икономиката, които да задвижат потреблението, по-високи помощи за отделни социални групи и намаляване на цената на тока от 1 юли. Това предвижда краткосрочният план на кандидата на БСП за премиер Пламен Орешарски, който ще бъде представен днес на Национален съвет на БСП и ще бъде предложен за дебат с партии, представители на бизнеса и неправителствени организации. Планът покрива първите 100 дни на евентуален кабинет с мандата на БСП, партията е подготвила отделно и едногодишна, и 4-годишна програма.

Като спешна мярка за подобряване на икономическата среда планът “Орешарски” предвижда изплащането на забавения ДДС на бизнеса. От БСП твърдят, че забавеният данък за фирмите всъщност е 1 млрд. лв., а не обявяваните през април от НАП 280 млн. лв. “Данните, които НАП предоставя, всъщност касаят приключени ревизии, при които е доказано, че фирмата има право да възстанови ДДС-то и това възстановяване се бави. Нашата информация е за реално бавени около 1 млрд. лв. заради масови ревизии, които продължават до 6 месеца”, коментира избраният за депутат Димчо Михалевски. Наред с това към края на февруари министерствата и други държавни органи бавеха около 100 млн. лв. по свои договори. Разплащането на подобни суми със сигурност ще доведе до намаляване на фискалния резерв, но според левите това не е чак толкова рисково, тъй като тези пари ще раздвижат икономиката и потреблението. Минималното ниво за размера на фискалния резерв към края на годината от 4.5 млрд. лв. ще бъде спазено, уверяват от БСП. Няма яснота какво ще се случи със забавените плащания от страна на общините, при които държавата не може да се намеси пряко. В писмо до представители на бизнеса Орешарски вече се ангажира за цялостно подобряване на икономическата среда с отпадане на отделни регулаторни режими и намаляване на такси, но не е ясно колко бързо може да се реализира това. До края на годината програмното правителство ще се въздържа от поемане на нов дълг.

Серия от мерки са предвидени и в социалната сфера. От БСП ще настояват еднократната помощ за учениците, записани в първи клас, която е определена на 150 лв., да бъде завишена на 310 лв. Ще бъде разширен и достъпът до енергийни помощи чрез завишаване на максималния доход, под който се полага помощта. За различните социални групи този праг е различен. В БСП има желание и за увеличаване от есента на майчинските за втората година на гледане на дете. Идеята е сумата, която в момента е 240 лв., да бъде увеличена до размера на минималната заплата – 310 лв. Затова обаче е необходима промяна в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който е обвързан и със закона за държавния бюджет.

“Има настроение за по-сериозни промени в областта на социалната сфера още тази година, като не се изключва актуализация на държавния бюджет”, коментираха източници от БСП, цитирани от „Сега”. По-сериозните размествания в разходната политика на държавата и евентуална актуализация ще зависят и от изпълнението на бюджета. Възможно е отделни политики да бъдат отложени за началото на 2014 г., като увеличението на майчинските за втората година, застраховат се от “Позитано” 20. Соцръководството не изключва състоянието на бюджета да е по-лошо от очакваното и затова се готвят да правят сериозна ревизия на държавните финанси.

До края на годината със сигурност не се планира вдигане на минималната работна заплата, каквото предлагат както от БСП, така и от “Атака”. За нейното увеличение ще се мисли при приемането на бюджет 2014. БСП е амбицирана още от 2014 г. да въведе нулева ставка за подоходния данък за работещите на минимална работна заплата. Идеята за облагане на доходите над определен горен праг с по-висок данък, която категорично се отхвърля от ДПС, отпада. На свой ред идеята за намаление на ДДС за отделни стоки като лекарствата, която се поддържа от ДПС, надали ще намери подкрепата на Орешарски, който принципно е против диференцирането на данъка. Орешарски обещава и намаляване на осигурителната тежест, но засега детайли по това намерение няма.

 

 

 

ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

 

Намаляване цената на тока за потребителите е една от първите мерки, които ще бъдат реализирани в новото НС, заканват се от левицата. Оттам обясниха, че ще предложат въвеждането на две тарифи за цената на тока, по-евтин ток до пределен минимум. Мярката можело да стане факт както с промени в Закона за енергетиката, така и с решение на парламента. Имат намерение и да отпадне такса “пренос”. Цената за пренос на ток се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В момента тя е 17.52 евро на мегаватчас за търговците. Според Закона за енергетиката обаче цената за пренос включва и т.нар. “зелена добавка” за тока, произвеждан от ВЕИ-тата, т.е. промяната не може да се случи без корекция в закона. Според шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова обаче намаляването на цената за пренос не може да стане. “Цената за пренос през електропреносната мрежа не може да се намали. Това, което циркулира в общественото пространство като такса за пренос, не е такса, а цена за пренос, включваща таксата и съответните добавки”, обясни Харитонова. Нещо повече – към момента ситуацията била такава, че от 1 юли зелената добавка по-скоро ще бъде повишена заради новоприсъединените ВЕИ централи, чийто ръст сега трябва да се отрази и в цените. Темата АЕЦ “Белене” засега се отлага, потвърдиха от “Позитано” 20.

hard admin

*

Top