Освободиха счетоводителката на Цефа, 7 бизнесмени в прединфарктно състояние заради ДДС-то

В сряда сутринта е освободена собственичката на счетоводна къща в Кърджали, която знае всички тайни на Цефа. Това разкриха за 24rodopi източници от Специализираната прокуратура.Тя съдействала на екипа, който разследва операциите на обменното бюро на Селяхтин Юсеин – Цефа.
7 бизнесмени в Кърджали били в прединфарктно състояние заради ареста на счетоводителката, която обслужвала и техните фирми. Те трябва на 14 март да внесат ДДС, а часове преди това били уведомени, че се налага да си търсят другите счетоводители.
Ще припомним, че собственичката на счетоводната къща бе арестувана преди два дни във връзка с акцията срещу обменното бюро на Цефа.
Както първи 24rodopi писа, в нощта на 7 март в Кърджали бяха задържани 3-ма души, а спецполицаи иззеха от обменното бюро на улица „Републиканска” три кашона с валута и благородни метали.
Обвинения досега са повдигнати на Юксел Юсеин, ръководител на групата, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.1 от НК и чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК, както и на Селяхтин Юсеин и Васил Герджилов, участници, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.2 от НК; чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК.
Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от юли 2011 г. Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин са развивали незаконната си дейност в собствените им 3 чейнджбюра в Кърджали и 3 златарски магазина – 2 в Кърджали и 1 в Смолян. Васил Герджилов, който е данъчен служител в сектор „Приходи” на НАП-Кърджали, оформял счетоводно незаконната дейност и давал указания на другите участници как да я прикриват,твърдят от прокуратурата и МВР.
При задържането на членовете на групата и извършените претърсвания в златарските магазини и чейнджбюрата са иззети пари и благородни метали за 1,2 милиона лева. В това число – над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, както и суми в различни валути с неизяснен произход на стойност 350 000 лева. Иззети са и Записи на заповеди за 1,5 млн. лева. Разследващите установяват произхода на Записите на заповеди, както и наличните данни, че престъпната група вероятно се е занимавала и с мащабна лихварска дейност.
Установено е, че в златарските магазини са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия. По този начин участниците едновременно са прикривали търговията с контрабандно злато и са укривали дължими данъци по сделките. Нанесените щети от престъпната им дейност се установяват.
Това е вторият удар срещу фамилията Юсеин. Преди две години полицаи иззеха валута на стойност около четвърт милион лева от същото обменно бюро.

—————————————————————–
Намери купувач за твоята кола лесно!

hard admin

*

Top