Осман Октай: През септември Димчо Михалевски ще застане начело на БСП

Осман Октай е един от учредителите на ДПС. Изгонен е след скандал за изчезнали 400 000 лева, дарени от Мобилтел. В зората на демокрацията той беше заместник-председател на партията и шеф на предизборния щаб. В интервю за софийския сайт Пик, Октай коментира случващото се в БСП. Според бившата „дясна ръка” на Доган, кърджалиецът Димчо Михалевски ще оглави БСП през септември.
Както вече 24rodopi.com писа, Михалевски бе гласен за строителен министър, а другият кърджалиец Милко Багдасаров – за министър на образованието. Групата на Станишев и ДПС обаче не допуснаха тези назначения. В момента тандемът Михалевски – Багдасаров бранят интересите на БСП в Източните Родопи, като застанаха зад Сергей Станишев в битката му срещу бившия президент Георги Първанов и формацията му АБВ.
 
 
– Какво се случва в БСП в момента, господин Октай?
– БСП е единствената комунистическа партия от империята на бившия СССР, която остана нереформирана. Нещо повече – ръководството й продължава да говори, че е наследник на стогодишната БКП. И без свян то внушава носталгия към комунистическото ни минало. БСП си създаде клонинги на всички нива – политически и икономически. Не допусна неконтролируем проект във всички пространства. КПСС беше забранена. В Румъния обезглавиха комунистическите си лидери. Ние продължаваме да търпим нашите комунисти. Докато не се определят кои са наследниците на БКП и не се разделят на комунисти и социалдемократи, нямат бъдеще и ще загинат.
– Какви са амбициите на Георги Първанов в момента според Вас? Едни казват, че води борба за лидерството в БСП, други го подозират в съглашателство в Бойко Борисов…
– Нито едното, нито другото. Той тръгва да атакува ядрото на тази комунистическа партия – БСП, и да откъсне от нея социалдемократическо крило. Георги Първанов има рефлексите на момчето от Сирищник. Не е роден със златна лъжичка и не е возен с лимузини, като Станишев. И това е хубавото. Той разбира, че БСП ще умре, ако не се реформира. И това реформиране не може да стане отвън. Георги Първанов иска да стане най-големият социалдемократ в България.
– Защо сега се реформира тази партия? Защо Първанов пое роля?
– 25 г. чакахме това, но то не стана. Неслучайно лидерът на най-голямата опозиция – ГЕРБ, е бивш охранител на Тодор Живков. Нямаме опозиция. Всичко, както вече казах, е клонинг на БСП. А реформацията на БСП трябваше да я направи д-р Петър Дертлиев. Но той беше саботиран от Желю Желев и други политици, които се представяха като най-големи демократи.
– Нима казвате, че първият демократично избран президент Жельо Желев е работил за БСП? Вярвате ли?
– Желев е най-големият предател на кръглата маса от началото на прехода. Защото прие комунистическо правителство да направи избори, да се формира Велико Народно събрание и комунисти да направят новата българска конституция. И в знак на благодарност го назначиха за президент.
– Е, не беше назначен. Беше избран на избори все пак…
– Е, сега ли да си говорим как се правят избори и колко лесно се манипулираше тогава народът… Желев имаше ореола на дисидент.
– Георги Първанов говори, че БСП трябва да се отърве най-после от коалиционното си политическо съжителство с ДПС?! Това е един от най-силните му аргументи срещу ръководството на партията.
– Той създаде тройната коалиция. Но сега знае какви са очакваните събития в България. Той вижда народното недоволство срещу тоталното кадруване на ДПС в страната. Самите партийни организации по места са бесни от това. Няма логика в Благоевград например, да има областен управител от ДПС. Партийните организации са настроени срещу националното ръководство на БСП заради терора на ДПС. И това Първанов го знае.
– Какво ще се случи на конгреса на БСП следващата седмица?
– Нищо интересно. Първанов няма да претендира за лидерство. Той не е самоубиец. Никоя партия преди избори не си сменя лидера.
– Как тогава ще реформира партийното ядро, за което говорехте?
– През септември БСП ще има нов лидер. Партийното ръководство се надява да няма избори 2 в 1 през май. Но като загуби евровота, само ще затвърди роптаенето срещу него. Станишев се надява правителството да го номинира за еврокомисар, да отиде в Брюксел и да се отърве от последствията от политиката си.
– Казвате, че Първанов няма да претендира за лидерство. Тогава какъв ще е новият лидер на БСП, ако главата на Станишев падне?
– Ами не сте ли забелязали, че една личност отдавна не се появява активно в публичното пространство?
– Кой е той?

– Димчо Михалевски. Няма го на пресконференции, на форуми… Той е само една от възможностите.

hard admin

*

Top