Осми март-обич и уважение по… разписание?! Дами изтръпват, мъжете се почесват

Николай Михайлов, “Родопи voice”

Винаги когато наближава 8-ми март започваме да си задаваме въпроса за същността на този празник, кой го празнува и дали е отживелица. Някои мъже дори признават, че се страхуват да поздравят жените на този ден, за да не отнесат по някоя обида. Защото 8 март се свързвал малко с Клара Цеткин и комбайнерките. В събота се навършват 105 години от първото отбелязване на Международния ден на жената. Но смисълът на неговото празнуване е претърпял метаморфоза до степен, в която той вече загубва реалните основания да бъде празнуван. В България се отбелязва и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение е християнският празник на майката и жената.

Картичка по Фейсбук или букетче за 15 лева

На 8-ми март дамите празнуват желанието си да не работят, да бъдат специални, да им  подаряват цветя, да ходят на фризьор, козметик и спа, да се напият с дружките и да оставят децата при баба им. Всъщност, тайничко си мечтаят  за това всеки ден.
Осми март е празник, който реабилитира уважението към самите жените. Той е също толкова нелеп, колкото е и Свети Валентин, ако се търси в него само повод да се подаряват цветя, да се ходи на ресторант и да се помага на безсмислената индустрия на картички, сувенири и всякакъв там подобен кич. Особено по време на криза. Мъжете пък отбиват номера с подаряване на парфюми и цветя. Поне така изглежда в очите на повечето жени и коментарите в мрежата са свързани с това, колко безсмислен е този ден, защото създава усещането, че жената трябва да бъде обичана и уважавана само веднъж в годината и то по разписание.
По смолянските магазини не се усеща наплив на мъже, които да купуват подаръци за празника. Може би оставят това задължение за последния момент, други са безкрайно щастливи, че се пада в събота и няма да поздравяват колежките си и да търсят да им купуват цветя. Най-лесно и безплатно е по фейсбук да изпратиш картичка с цветя и пожелание, каквито има в изобилие. Разходка по цветарските магазини в областния град показва, че най-търсени от години са зюмбюлите, които струват 3 лв. за букетче. Лалето и розата за бройка са 2,50 лв, а голям букет от рози струва 10-15 лв.  Хризантемата за бройка е 3 лв. Екзотичната орхидея е 20 лв. Евтините цветя се купуват най-много, обясняват търговците. Те също така отчитат, че в самия ден 8-ми март търсенето и купуването е най-голямо.    

„Обикновен ден, защото се обичаме ежедневно”

„За щастие, денят ще е почивен и в моето семейство го прекарваме, както всеки друг ден, в който сме заедно – в разговори и приятно мързелуване. Може би защото се обичаме много, наистина не смятаме, че имаме нужда от специален ден, в който да си показваме любовта. Освен това, фактът, че няма ден на мъжа, прави нещата несиметрични и следователно малко несправедливи”, коментира млада смолянчанка, видимо щастлива от мъжката си половинка. Други пък отдават значение на 8 март, основно по-възрастните дами, които помнят как се е празнувал преди , а още повече че е и Ден на майката. „Хубава е традицията, че в детските градини и училищата отбелязват този ден, децата правят картички и ги надписват: „С много обич, за мама”. Това е най-трогателното, когато детето те поздрави”, коментира 32-годишната Надя. „Все пак това е уважение към жената и в този ден тя се чувства специална. Нека да има повече празници, поводи да се събираме и да се веселим”, споделя 54-годишният Андон. „Аз уважавам и обичам съпругата си и се радвам, че можем да отпразнуваме празника на жената с приятели. Жените заслужават да имат празник, защото те даряват живота на този свят, грижат се за семейството, работят, даже заслужават да имат много празници”, допълва още той.

Гола мацка продава мастика, поступване за хепи енд след семеен скандал

Тийнейджърките се подсмихват на въпроса какво мислят за 8 март. За тях този ден е повод с гаджетата си да пият кафе и да получат цвете, което не е лошо. Младите момичета  очакват и оригинални честитки онлайн. Други дами с феминистки възгледи коментират, че борбата между половете продължава и никога няма да приключи. 
Когато застанат да говорят публично, било в професионалната си роля, било, за да изразят гражданската си позиция, жените  трябва да бъдат чути, а не основно коментирани за външността си. Рекламите в България, включително уличните, които не можеш да избегнеш, ежедневно  пробутват ролята на жените като стока или на опаковка на стока (мастика, коли, банкови кредити),  споделят дамите. Те допълват, че се смята за нормално мъжът да поступва жена си и това се приема за хепи енд на даден семеен скандал.     
Истината е, че равенство между  мъжете и жените може да има само там, където има любов. Естествено е, там където тя отсъства, да има проблеми. Като добавим и социално-икономическата и духовната криза, в които е изпаднало нашето общество в последните 20 години, ще видим, че проблемите са много дълбоки. Но това не са проблеми, породени от антагонизма между мъже и жени, нито между една или друга политическа партия. Това са личностни и социални проблеми и всеки един от тях трябва да се разглежда поотделно.
Ако искате да празнувате , правете го всеки ден, ако искате да уважавате себе си, майките и околните – правете го толкова пъти, колкото имате потребност. Но не превръщайте 8 март в поредното клише, изпразнено от съдържание, защото няма нищо по-страшно от празник без празничност.

На снимката: Бизнес и традиции
hard admin

*

Top