Отговорът на Захариев: Ще обжалваме! Имаме достатъчно суровини, за да погасим дълговете

Борчовете на ОЦК възлизат на 174.2 млн. лева, дългът към Община Кърджали е 700 000 лева
 

„Оловно-цинков комплекс” (ОЦК) има достатъчно суровини, които не са заложени и с които могат да се покрият всички задължения на дружеството. Това е позицията на собственика Валентин Захариев, който ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив решението на Окръжния съд в Кърджали, който обяви в несъстоятелност комбината. Според източници на 24rodopi.com става дума за около 1 млн. тона оловна шлака, в която цинкът е 12 % (120 хиляди тона). От преработката на отпадъците можели да се докарат поне 200 000 000 лева.
Както вече 24rodopi.com писа, с решение от 29 ноември съдебен състав, ръководен от Васка Халачева, откри производство по несъстоятелност, след като направените съдебно-счетоводни експертизи установиха, че компанията е неплатежоспособна.
За начална дата на неплатежоспособността съдът е определил 31 декември 2012 г., а за временен синдик е избран Александър Георгиев. Първото събрание на кредиторите е насрочено за 18 декември 2013 г.
Делото срещу ОЦК, чийто мажоритарен акционер е бившият собственик на “Кремиковци” Валентин Захариев, беше заведено от два кредитора. Единият от тях – базираната във Виена MFC Commodities, е търговски партньор на вече неработещия завод и претенциите й са свързани с договор за доставка на метали, която така и не е била направена. Другият кредитор – Първа инвестиционна банка (ПИБ), е значително по-голям. Миналата година банката успя директно и индиректно чрез свързаната с нея фирма “Хармони 2012” да придобие основните активи на завода през частен съдебен изпълнител. Въпреки това финансовата институция има да взима още 27.2 млн. лв. от ОЦК по договори за кредит. Това включва и осигурено финансиране за неосъществения, но амбициозен проект на Захариев за модернизация и разширение на цинковото производство. Именно този проект “Хармони 2012”, която купи старите цинкови мощности, твърди, че има намерения да довърши и дори наскоро обяви, че е избрала изпълнител за него.
Общите задължения на ОЦК към края на юни 2013 г. са на стойност 174.2 млн. лв., но сумата в крайна сметка ще се окаже малко по-голяма, тъй като в нея не влизат всички разноски, става ясно от извършените съдебно-счетоводни експертизи. Най-големи са задълженията на ОЦК към банки – 71 млн. лв., а 73 млн. лв. са формулирани като други задължения, отбелязва „Капитал”. На свързани компании, чрез които Захариев често беше обвиняван от синдикатите, че източва предприятието, ОЦК дължи 11.3 млн. лв. Общо 10.8 млн. лв. са неплатените суми към доставчици и клиенти, а 5.4 млн. лв. – по търговски заеми. Работниците имат да получават 375.1 хил. лв. Дължимите данъци и осигуровки са за над 2 млн. лв.
Над 700 000 лева дължи ОЦК на Община Кърджали, разкриха за 24rodopi.com от дружеството.
Експертизата е показала, че въпреки че финансовата задлъжнялост на ОЦК се покачва, дружеството не е свръхзадлъжняло, което е една от възможните хипотези за откриване на процедура по фалит. То обаче е неплатежоспособно, тъй като съотношението между краткосрочните задължения, които са близо 127 млн. лв., и краткотрайните активи, които са оценени на 91 млн. лв., е под единица. Направеният икономически анализ е установил трайна невъзможност на дружеството за разплащане на задълженията, тъй като заводът е преустановил дейност и няма приходи от продажба на продукция. По време на делото от ОЦК са посочили, че на площадката на завода имало достатъчно суровини, които не са предмет на залог, с които компанията може да покрие всички свои задължения. Съдът обаче е приел извода на вещото лице, че наличното имущество не е достатъчно да покрие задълженията на компанията, без опасност за интересите на кредиторите.
Междувременно броени дни преди да излезе решението на съда, изпълнителният директор на ОЦК е бил сменен и на мястото на Валентин Манев е избран Александър Орешков. Това е станало с решение на надзорния съвет, под което стоят подписите на Валентин Захариев и бизнес партньора му и бивш министър на отбраната Бойко Ноев. Самият Манев остана на поста по-малко от година, след като в края на ноември 2012 г. замени дългогодишния директор на завода Славея Стоянова, която напусна “заради невъзможност да изпълнява задълженията си” в неработещото вече предприятие.
 
 
Участник в борсовия индекс за ликвидност
 
На 27 ноември “Оловно-цинков комплекс” влезе в един от основните индекси на Българската фондова борса – BG40, тъй като се оказа, че отговаря на поставените условия за ликвидност. Това за пореден път компрометира индекса, в който преди това бяха включени дружества с противоречиво представяне като “Холдинг Пътища”, “Енергони” и “Фонд имоти”. В края на миналия месец съветът на директорите на “Холдинг Пътища” поиска дружеството да бъде обявено в несъстоятелност заради финансови затруднения. В последния си отчет “Енергони” отчете 0 лв. приходи към полугодието и нетна загуба в размер на 145 хил. лв. Имотното дружество пък е сред компаниите, чиито акции се търгуват срещу стотинки на борсата. Във вторник котировките на борсата бяха средно 0.03 лв. за лот. Заради липсата на надеждност широкият индекс BG40 ще бъде заменен от нов индекс – BGBX40, който ще започне да се изчислява от 2 януари 2014 г. В него са заложени такива критерии, които да не допускат участието на дружества без дейност, с ниска пазарна капитализация и реализиращи нисък оборот в търговията на борсата. „Капитал”
На снимката: Бунтът на работниците “отвори” очите на банките и другите кредитори, които наливаха милиони евро в дружеството. Снимка: Вестник “24х7 Родопи”
hard admin

3 Comments

  1. Ядосан said:

    Захариев съсипа ОЦК. Едва ли има по-голям крадец от него. Работниците трябва да му поискат сметка къде са им парите. Егати и наглеца.

  2. хари said:

    Захариев дъртия мангал продължава да изнудва хората! Алоооо, Цацаров, няма ли да го изпъдиш от България този човек?!?!

  3. Ния said:

    Покрай Захариев всичко потъва. Тоя гнусен перач убива всичко до което се докосне.

*

Top