Отец Николай: Неделните молитви на децата помогнаха за проекта

Първа копка на училището за доброта и любов

 

„Преди година и половина храмът бе с катанец. Аз бях пратен тук, за да го отворя. Бог направи така, че всичко да потръгне. Напъти най-малките по стъпките на вярата. Бог е милостив щом допусна година и половина по-късно да направим първа копка за дечицата, да се съгради тяхното училище, където да намират утеха, да се научат да обичат, защото нито един предмет в училище не учи на любов. Когато тя съществува и на вратата почукат злините, те ще бъдат победени. Това, което се съгражда в момента е плод на ангелските молитви на дечицата всяка неделя”. Това заяви отец Николай при символичната първа копка на манастирския комплекс към храм „Свети Йоан Предтеча” в кърджалийския квартал „Веселчане”.

Проектът за изграждането му е изготвен от областна администрация Кърджали и одобрен от програма „Красива България”, която отпусна 100 000 лева. Изпълнението му стана възможно благодарение на дофинансиране в размер на 200 000 лева, осигурено от изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ.

На церемонията присъстваха областният управител Иванка Таушанова и народният представител Цвета Караянчева. „Този проект ние възприехме като мисия и затова успяхме да го подготвим в рамките на месец. На която и врата почукахме за помощ, тя се отвори за това богоугодно дело. Изграждането на неделното училище и жилище на свещеника е първата стъпка към цялостния проект за манастирския комплекс, който ще бъде разположен върху 5000 квадратни метра държавен парцел. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство и Пловдивската митрополия. Реализацията му ще позволи мястото да се развие като мащабен духовен и туристически център”, заяви губернаторът. В комплекса е предвидена и приемна на пловдивския митрополит Николай.

„Нямаше как да не откликнем на това дело. Когато отидохме при митрополита, той ни прие радушно и ни благослови. Важно е нашите деца да бъдат в Божия храм, защото там те могат да намерят добротата и обичта. Радвам се, че сред нас има такъв божи служител като отец Николай”, каза в словото си народният представител Цвета Караянчева.

 

hard admin

*

Top