Отец Петър: Кърджали не бива да става като Комотини, гърците християни – от едната страна на улицата, мюсюлманите – от другата

„Кърджали не е Комотини – от едната страна на улицата са гърците-християни, на другата – мюсюлманите. Бях с кмета на посещение в този гръцки град и си казах, че това, което не бива да става е да се учим от по-глупавите от нас”, заяви отец Петър Гарена по време на традиционното 3-томартенско кафе, което изпи заедно с кмета и районния мюфтия.
Както вече 24rodopi.com писа, свещеникът изрази притесненията си от напрежението в страната и до последно се чудел дали да седне на кафе с районния мюфтия Бейхан Мехмед и кмета Хасан Азис.
“България е малка страна, но има хора, които ни натикват да се свием и в духовен план. За пръв път от много години днес бях разколебан дали за пореден път да почерпя мюфтията с кафе. Усещам неразбиране от отделни хора, но и от църковни институции, атакуват ме с въпроса какво съм правел при турците. От друга страна, ако не бях поканил кмета и мюфтията днес, това би означавало, че съм се огънал и отстъпил. От какво да отстъпя – това е човешкият, това е етническият модел, това е заветът на хората, основали този град преди нас. Трябва да сме повече заедно, защото ясно витае стремежът да се вбие клин между нас. Аз не бих желал полиция и жандармерия да ми опазват етническия мир, искам нощем да вървя и да си свиркам, да поздравявам хората без страх, че някой ще ме освирка или наплюе”, допълни отец Петър.

Вижте видео – вдясно или тук
hard admin

*

Top