Отец Петър: Не е вярно, че хиляди помаци са станали християни!

Не е вярно, че хиляди българомохамедани в Източните Родопи са станали християни, разкри кърджалийският свещеник отец Петър. Ако това беше вярно, днес щеше да има хиляди кръщелни свидетелства, а такива няма, допълва докторът на историческите науки.
„Имаше подобен процес, имаше хора, които се върнаха към религията на дедите си. Но този процес се превърна в приспивна песен за българската нация. Пуснеш телевизора – „Хиляди се кръстиха в православната вяра”. А в същото време джамиите взеха да се подреждат една по една, започнаха да се появяват разни ислямски секти, започнахме да говорим за ислямски тероризъм. Докато нас ни облъчваха, че в Родопите масово се кръщават. А това не беше вярно”, отбелязва проф. Петър Гарена пред столичния вестник „Преса”.
„Историята не е фолклор. Там има факти и документи. За всеки кръстен трябва да има документ, кръщелно свидетелство. За хиляди приели християнството трябва да има хиляди такива документи. Къде са?”, пита енорийският свещеник.
„При мен също са идвали хора от българомохамеданите. И ми се е случвало някой да се откаже по средата на кръщението. Този процес е много мъчителен, много бавен и да се представя като първомайска манифестация е много погрешно. Този процес донесе и много беди. Защото в обществото ни се наложи разбирането, че щом си българин, трябва да си кръстен. Но трябваше да кажем, че не ни интересува на кой Бог се молиш, важното е, че си българин. Не го направих­ме и сред българите мохамедани започнаха да текат много силни процеси на турцизация. Защото ние не им оставихме право на избор, не им дадохме алтернатива. И покрай тази припивна песен как в Родопите мюсюлманите стават християни забравихме да погледнем към истинските проблеми на нашата църква в този край. Сега ние имаме нужда не толкова от покръстителска мисия, а от рехристиянизация на българите”, допълва отец Петър. 
hard admin

*

Top