Отец Петър: Не пия, по кръчми не ходя, гледам си службата!

Отец Петър не иска да коментира действията на хората, които искат да го изгонят от Кърджали.
Както вече 24rodopi писа, по идея на телевизия СКАТ в града край Арда тръгна подписка срещу свещеника. Хората обвиняват попа в “разгул”, “пиянство” и “неспазване на християнските традиции”. Те вече подготвят сигнал и подписка, които да внесат в Светия синод. Според кърджалийци отец Петър е “прелюбодеец”, защото има действащ църковен брак с една жена, но повече от десетина години живее с друга, от която на Никулден миналата година му се родил син, пише по темата всекидневникът „България Днес”, който е от групата, издаваща „Труд” и „24 часа”.
“Търпението на християните в Кърджали се изчерпа! Преминаха се всички граници”, споделя пред “България Днес” кърджалийката Ирина Караджова. Тя е представител на местния клон на телевизия СКАТ. Медията била “засипана” от сигнали срещу попа. “Недоволството срещу отец Петър е от години, но дали заради страх от Бога, дали по други причини хората не смееха официално да изразят неприязънта си към него. Сега обаче са решени да сигнализират патриарх Неофит и висшето ни духовенство”, обясняват от телевизията. Допълват, че капката на търпението преляла на Великден.
“На най-светлия християнски празник в храма “Св. Георги Победоносец” на отец Петър не забиха камбани, нямаше поздрав “Исус воскресе!”.
Хората в Кърджали допълват, че след скандала на Великден последвал нов на Гергьовден. “Обиденият от критиките на Великден отец Петър анатемоса всички на Гергьовден! Каза, че анатемосва в расо, “за да хване”! Нападна другите кърджалийски свещеници – отец Боян Саръев, отец Николай!”, разказват кърджалийци.
През последната половин година възмущението им нараснало многократно – след като попът се сдобил с отроче от жена, с която нямал брак.
“Отец Петър има административен развод с бившата си жена, но не и църковен. Така пред църквата и пред Бога той още е обвързан с бившата. Въпреки това попът не живее с нея, а с любовницата си Ирена, с която няма никакъв брак. На Никулден миналата година Ирена му роди и син – Манол. Отецът не само че не се срамува, но парадира с бебето и връзката си, разкарва малкия с количката по улиците”, твърдят пред “България Днес” миряни от Кърджали. “Според християнските канони, ако един свещеник се разведе църковно, той автоматично се сваля от църковен сан. Затова отец Петър не го прави. Но пак според църковните канони, ако има църковен брак с една жена, а живее с друга, той наистина е прелюбодеец и това не се допуска от църквата”, разясниха пред “България Днес” източници от Синодалната палата. Те допълниха, че не могат да се ангажират с официален коментар към момента, тъй като все още няма и официално внесен сигнал срещу отец Петър. 
Кърджалийци пък се възмущават и от друг факт. Преди години любовницата на попа Ирена работела “нещо” в църквата и двамата с отеца живеели в една от пристроените до храма стаички. Сега обаче отец Петър, Ирена и половингодишното им бебе Манол вече се преместели в най-тузарския нов жилищен комплекс в Кърджали – „Пентагона”, където апартаменти имат местните управници и тузари. “Откъде пари?”, питат се местните.
Кърджалийци споделят, че многократно са алармирали за скандалите с поп Петър Пловдивския митрополит Николай. Реакция нямало. Затова сега са решени да пишат до Светия синод и лично да патрирах Неофит. Разказват, че още с пристигането си преди около 15 години свещеникът почнал със скандалите. На една Цветница хвърлил таблата с върбовите клонки върху миряните, защото се изнервил, че се “бутали”. Преди години нарекъл тогавашния премиер Сергей Станишев “пич”. После отишъл до Пловдив да вземе от Благодатния огън от Йерусалим с лъскава лимузина като от абитуриентски бал, а вътре “дънела чалга” и седели “дългокраки мацки”. На един Йордановден отишъл да хвърли кръста в река Арда на муле, водено от мюсюлманин с чалма и ятаган. Неотдавна потрошил и бариера на гробище, защото апаратът не го отчел. “Явно има някой в синода да го пази, защото, каквото и да направи, все му се разминава. За мен отец Петър не е поп, а хулиган. За да си отец, трябва да имаш морал. А той всяка вечер ходи по баровете с най-различни мацки!”, смята мирянката Топузлиева от Кърджали, която вече се е подписала в подписката за отстраняване на свещеника.
 
 
 
Отец Петър:
Не ме интересува!
 
Репортер на “България Днес” потърсил за коментар отец Петър.
 
 
– Отец Петър, научихме, че християни от Кърджали подготвят сигнал срещу вас в синода, в който ви обвиняват кажи-речи във всички грехове. За какво иде реч?
– Ами… Нищо ново! Аз през живота си не съм пил алкохол и в кръчми никога не съм влизал! Освен примерно ако нещо се случи на някой да отида да му осветя или нещо такова. Не коментирам въобще такива работи!
– Но хората имат много сериозни обвинения към вас. Пишат, че имате любовница от години, че ви се родило бебе?
– Нито знам какво са писали, нито ме интересува. Аз си гледам службата, енорийската. Имам си други занимания. Това е!
– Откъде идват тогава тези сигнали срещу вас?
– Питайте тях.
– Има ли все пак такава жена Ирена, с която вие живеете и имате бебе?
– Нито съм чел, нито ме заинтересува, нито се занимавам. Така че… Не знам и защо ви вдигам телефона! (Отец Петър затваря телефона.)
 
 
Свещеникът:
Мирянката да прави минет на попа
 
Преди три години лекция на отец Петър взриви Пловдивския университет. Тогава свещеникът обяснил на студентите, че Исус не бил никой, тъй като нямал пари, нямал жени. На записи от тази лекция се чува как попът разказва, че мирянката спокойно може да направи минет на попа, докато се изповядва пред него, и никой нямало да забележи, пише „България днес”. Студенти от II и III курс пък се оплакаха, че отецът предлагал секс на момичета. “Става дума за интриги и компромати. Тъпотиите нямат край, но всеки, който работи, има и врагове”, коментира в отговор тогава попът.
 
 
Камерунски кози в храма
 

Отец Петър е роден през 1956 г. в несъществуващото вече с. Хамбар в Родопите, недалеч от Кръстова гора. Пристигнал в Кърджали през 1998 г., когато дотогавашният свещеник забягнал зад граница. Преди това бил в Турция, Македония, Румъния и в Цариброд, откъдето го екстрадирали. Работил като строител, хамалин, водолаз. Когато дошъл в полуразрушения храм “Свети Георги” в Кърджали, запретнал ръкави и го ремонтирал почти сам, признават местните. Решил да изгради манастир, дори зоокът. Вкарал в храма фазани, кокошки, зайци, камерунски кози.

hard admin

*

Top