Отец Петър почерпи мюфтия и кмет с бисквитени сърца

Енорийският свещеник отец Петър и районният мюфтия Бейхан Мехмед се подсладиха с бисквитени сърца за настъпилия Шекер Байрам. Свещеникът бе първият християнин поздравил мюсюлманския духовник за празника. Отецът позвънил на своя приятел, който произнасял проповед в село Бенковски още в 7,25 часа с настъпването на Байрама. След това отец Петър се отзова на традиционната байрамска закуска и кафе, с които черпи градоначалникът на Кърджали Хасан Азис. Това стана в сладкарница „Босфор”. Там отецът почерпи мюфтия и кмет с бисквитени сърца. Той подчерта, че това е символ на любовта между вярващите в Кърджали, независимо от тяхното вероизповедание.

На закуската присъстваха освен духовниците и зам.-кметове, депутати, общественици.
Празничният ден в Кърджали започна с проповед на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед в градската джамия. Слово имаше и градоначалникът Хасан Азис. След байрамската молитва, завършила в 7,25 часа, мюсюлманите се отправиха към домовете си, за да празнуват с близките си.
Общо в 240 джамии и месчити на територията на Районно мюфтийство-Кърджали бяха отслужени празнични молитви. Тази година за първи път духовниците от Кърджали се разпределиха по общини. Районният мюфтия Бейхан Мехмед бе в Бенковски. Духовници имаше в Ардино, Джебел, Черноочене.
„Отпразнуваме Рамазан Байрама с радост и желание след месец на пост. Желанието ни е всички хора да се сдобрят и живеят в съгласие”. Това каза след празничната молитва Шабанали Ахмед. Той подчерта, че на този ден мюсюлманите посещават своите близки, като споделят добри чувства. „Всички празнуваме, че изкарахме в съгласие свещения месец Рамазан”, каза още духовникът.
Кметът Хасан Азис честити празника на всички последователи на пророка Мохамед. Той пожела мир в семействата и душите на вярващите. Припомни, че през изминалия месец Рамазан в Кърджали е имало много ифтари. Благотворителни вечери са давани за над 8000 души. „Важното е, че на този празник се сближаваме, царят уважение, добросъседство, комшулук. Доказали сме, че в Кърджали цари разбирателство, затова сме столица на толерантността”, посочи още кметът.
Георги Кулов
hard admin

*

Top