Откраднаха Zamunda

torent_zamunda

Всичко е започнало преди месеци, когато се е подготвяла продажбата на домейна Zamunda.net. Копирали са се файлове, бекъпи и общо взето всичко от сайта на нови, отделни сървърни машини. Целта била бърза и сигурна печалба. Zamunda.net е един от най-посещаваните сайотве в България, генериращ многохиляден трафик и съответно доста пари от реклама.

На 11 април 2013 г. домейнът Zamunda.NET обаче е бил откраднат не от кого да е, а от един от собствениците на сайта. В началото никой не е предполагал, че крадецът е вътрешен човек, смятало се, че става въпрос за хакерска намеса.

Три дни по-късно новият-стар “собственик” на сайта изтрил и блокирал достъпа до всички неудобни за него хора.

Обикновеният потребител разбра, че нещо става със сайта, когато ъплоудът спря, сайтът почна да зарежда бавно.

След кражбата на всички файлове, новият “собственик” е изтрил всички бекъпи, които сайта притежава, за да започне на чисто и да използва новите файлове в сървърите, които той управлява вече сам. Старият екип на Zamunda.net обаче е разполагал със свой собствен бекъп на файловете. След блокирането и изтриването на акаунитите на стария екип, те са създали изцяло нов домейн – Zamunda.SE.

Явно този ход не е бил очакван от новия собственик. Днес в пощите на потребителите, а и на заглавната страница на сайта е публикувано съобщението:

“Приятели, група хакери са свалили бекъп на сайта и е възможно да вдигнат няколко сайта с подобен дизайн и информация от предишните дни.

Не се притеснявайте за паролите, те са криптирани и няма кой да ги види в чист вид.

Поради тази причина е затруднено влизането в сайта близките 2 дни. Работим по отстраняване на проблемите и се извиняваме за причиненото неудобство.”

hard admin

*

Top