Откривателят на каменната змия: Два пъти е по-голяма от гигантската боа от Серехон

Сензация! Най-запазените фосили са в Източните Родопи
 
Откритата каменна змия в Кърджалийско е много по-голяма от гигантската боя от Серехон, за която се смяташе, че е най-голямата вкаменелост в света. Това заяви пред 24rodopi.com откривателят Беркант Ходжа.
Фосилът на влечугото в Колумбия показва, че то е тежало около 1. 143 т. и е нов вид, наречен “Titanoboa cerrejonensis”. Източнородопската змия е два пъти по-голяма.
Както вече първи съобщихме, нашенец откри фосил от гигантска змия в региона. Това може да е най-голямата вкаменелост на змия, откривана досега в света, твърди пред 24rodopi.com откривателят Беркант Ходжа. Рекордът държи фосил на влечуго в Колумбия с дължина 15 метра. Кърджалийската змия била „към 30 метра, измерена с крачки, без извивките”.
„Имам много интересни снимки, но ако представя всичките се опасявам, че групи иманяри ще тръгнат из региона. Сякаш Ноевия ковчег е бил в нашия край. Има фосили на стотици видове животни, сред тях и динозаври. Има сфинкс костенурка. Заснел съм вълк, на който се виждат зелените очи, а до вълка – малко динозавърче. Мисля, че в света няма толкова запазени фосили, категоричен е любителят на природните феномени Беркант Ходжа, който е магистър по икономика.
Фосилите (от латински fossilis, fodio „копая”), или вкаменелости, са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена.
В Кърджалийско досега има открити много вкаменелости, там е било дъно на море, преди земните пластове да се надигнат. Вкаменелостите са предимно на охлюви и риби от преди милиони години. Съхраняват се в Регионалния исторически музей в Кърджали.
Не е изключено подобни влечуги да са живели доскоро,тъй като иманярски предания ги свързват с пещери и съкровища.
Ако специалистите потвърдят,че запазената вкаменелост е на змия, то това ще бъде голяма сензация за науката.
 
Още по темата – четете утре в „24х7 Родопи”
hard admin

*

Top