Откриха обновената Джамия на 7-те моми (Дървената джамия) в Подкова (снимки)

Уникалната Джамия на 7-те моми в село Подкова вече има нов облик. Тържественото й откриване се състоя днес в кирковското село, като гости на празника бяха лидерът на ДПС Лютви Местан, кметове на общини, гости от страната и чужбина. Ремонтът е извършен по проект на Община Кирково и финансиран с европейски средства.
Религиозният храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия”. Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
В момента джамията е паметник на културата, а след реновирането й Община Кирково се надява да стане атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи и крепости в района.
Джамията е построена изцяло от дървен материал, като в градежа й не са използвани нито пирони, нито пък каквито и да било скрепителни материали. Гредите са с внушителни размери и са съединени помежду си с улеи, които влизат един в друг.
Името „Йеди къзлар джамиси” (Джамията на седемте моми) е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка – войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали.
Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията и край нея.

Кметът на Кирково Сали Рамадан посочи пред 24rodopi.com, че в района около Подкова има изсечени дървета, които са от стари времена, а в скалите могат да се видят странни улеи, за които хората твърдят, че са следи, оставени от влаченето на трупите.

Друга легенда разказва, че по време на една от войните селото било опожарено и хората потърсили убежище в джамията. Военен командир заповядал да се запали джамията. В този миг мистериозно се появили пуйки, които почнали да гасят пожара. Войниците се отказали да продължат да палят храма, а командирът онемял.
Дървената джамия в Подкова бе демонтирана до основи и сглобена наново през 2008-ма година.
24rodopi.com
На снимките: Стотици дойдоха на празника в Подкова на 28 септември
hard admin

*

Top