Отлично представяне на „Ангелски гласчета” на фестивал за църковни песнопения

Хорът „Ангелски гласчета” при най-голямото основно училище в област Кърджали „Св.Св. Кирил и Методий” взе участие в националния детски фестивал за православни църковни песнопения „Осанна (Слава) във висините…”. Той се проведе за пета поредна година в София, благодарение на организаторите от фондация „Дарби”, чиято дейност е насочена към образованието на българската младеж, и столичния храм “Света Параскева”.

Училищната формация е създадена по инициатива на директора на школото Лиляна Янкова. В тази връзка тази година тя бе наградена с диплома от организаторите на църковния фестивал за изключителни заслуги за разпространение на православни, църковни, детски песнопения. В хора участват ученици от трети, четвърти, шести и седми клас на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”.

Фестивалът е изключителен по своя характер, защото единствен у нас дава възможност на стотици православни християнчета от цяла България и съседните православни страни заедно да възхвалят Бога под купола на храма. Децата от „Ангелски гласчета” бяха оставили чудесно впечатление от участието си на миналогодишния празник и сега бяха посрещнати с голяма радост от директорката на фондация „Дарби”, както и от участниците, които тази година достигнаха числото 20. В програмата на фестивала се представиха още хор „Бодра смяна”, Детски хор – „Орфей”- Хасково, хорът на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Гаудеамус”, Детският хор при катедрален храм „Св. Успение Богородично” – Варна, „Архангелски глас” – Ловеч, хорове от столичните училища: 41 ОУ, 20 ОУ, 54 СОУ, 91 – Немската гимназия.

Тази година „Ангелски гласчета” се представиха с четири песнопения, свързани с православното църковно богослужение и почитта към техните покровители и патрони на училището – светите Кирил и Методий. Молитвените песнопения бяха подготвени и реализирани от диригент Веселка Манолова. Художествен ръководител на хора е Хараламбий Кузманов – преподавател по религия и български език и литература.

За отличното си представяне „Ангелски гласчета” получиха грамота и покана за участие в следващата учебна година. „Ние се надяваме, че тази добра инициатива ще се запази занапред и „Ангелски гласчета” ще продължават с радост да се отзовават на поканата да „Славят във висините Бога”, коментираха организаторите.

hard admin

*

Top