Отнемат последния залък на родопчани в Аврен…

""

Димитър Антонов

В Аврен не са доволни от средната изкупна цена на тютюна, въпреки че в сравнение с миналата година е по-висока, казва кметът на селото Димитър Антонов. В момента тя е около 5 лв. за кг. Хората се надявали фирмите да отпуснат повечко, след като няма да има премии. Заедно с държавната помощ през последните години тютюнджиите си докарваха по 8-9 лв. на кило тютюн. Сега ще трябва да мизерстват.

При тези ниски цени спадът в тютюнопроизводството догодина ще продължи. През това лято в Аврен са се отказали около 60 % от производителите.

В понеделник продукцията им купуваше „Кърджали-Табак”. Вчера се очакваше пункт да отвори „Алайънс Уан Тъбако България”, а към сряда-четвъртък вероятно ще пристигнат и експерти на „Сокотаб”.

Стопаните имат готовност да продават стоката си. Тия дни времето омекна и повечето приключиха с пасталирането.

Как да са доволни хората, масово спират да правят пенсионни осигуровки, само внасят здравни от няма и къде. С тези ниски доходи изтърваха двата края, тревожи се кметът. След парламентарното решение за вдигане на възрастта за пенсиониране разочарованието е още по-голямо, хората си казват: Защо да плащаме осигуровки – я дочакаме, я не дочакаме пенсия. Говори се и за вдигане на осигурителния праг, ако и това стане и тези, които се осигуряват, ще се откажат. Касата на Националния осигурителен институт вместо да се пълни, ще се празни. Няма да има редовни пенсионери, повечето ще разчитат на социални пенсии, допълва кметът. Според него държавната хазна губи от намаляването на тютюна, както и от повишаването на акциза на цигарите, увеличила се е контрабандата.

""

Аврен е бивш общински център, но младите го напускат, защото не виждат тук бъдеще за себе си Снимки:Петко БОРИСОВ

Без премии какво става с поминъка на хората, отнемат им и последния залък. Младите ще избягат в чужбина, ще продължи обезлюдяването на граничните села, прави тъжна прогноза Димитър Антонов. Това лято четири жени са работили тютюн в Гърция, получавали по 20 евро надница. Младите са се пръснали по Германия, Испания, Англия и Португалия.

Хората все още не могат да разберат, че за реколта 2010 и 2011 г. премии няма да има. Националните доплащания, за които непрекъснато говорят управляващите, са за периода 2007-2009 г. Ще получат тези, които са отглеждали тютюн поне една година през този период и са подали заявления.

 Валери КОВАЧЕВ

Спасов

*

Top