Отново напрежение около градежа на ново минаре в Кирково! Жалбата: „Атакисти“ събориха 2-метрова зидария снощи!

Неизвестни вандали са съборили 2-метровия зид на новото минаре в двора на „Гюл джамия” в Кирково в нощта срещу четвъртък. Това алармираха местни духовници. „Надяваме се жалбата ни до полицията, която пишем в момента, да даде резултат и тези „атакисти” в Кирково да бъдат арестувани”, заявиха от духовното настоятелство.
Както първи 24rodopi.com писа, наливането на основите на минарето започна на 19 август и по план то трябваше да бъде готова до края на 2015 година. За градежа му бе ангажиран един от най-добрите строители на минарета в България – Шабан Мехмед Диндар, който от 40 години се занимава с това.
304-ма кирковчани обаче подкрепиха подписка за спирането на строителството. Инициативен комитет иска да се проведе референдум в Кирково дали местните жители искат да се изгради това минаре към молитвения дом. Отправени бяха дори заплахи да блокиране на пътя за Маказа.
Временно строителството спря, но бе подновено през последните дни.

„Майсторът започна да гради минарето преди 2 дни. Беше издигнал 2 метра специална зидария. Снощи „атакистите” са дошли и са съборили поставените пластове специални бетонни отливки и тухли”, възмущаваха се духовниците.

hard admin

*

Top