От полицията отговориха на жалба на съветници от ГЕРБ за тъмнината в Кърджали: Общината е в процедура за нов изпълнител на поддръжката на уличното осветление

Илия Илиев: 8 месеца Кърджали продължава да тъне в мрак

Прокуратурата в Кърджали все още не се е произнесла по жалбата на съветници от ГЕРБ за уличното осветление на Кърджали.
Темата отново е на дневен ред след като независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров внесе питане, за което 24rodopi вече писа.
Ще припомним, че на 27 юли м . г. общинските съветници от ПП ГЕРБ внесоха питане към кмета на община Кърджали за изясняване на проблема за липсата на осветление по улиците на града.
Липсват ли осветителни тела,  дали пък тъмнината не се дължи на тяхната ефективност, осигурена ли е специализирана поддръжка и какви са разходите на електрическа енергия, свързана с уличното осветление за месец, която общината плаща на ЕВН – гласяха част от въпросите.
В писмения отговор кметът на Кърджали обясни, че Община Кърджали има сключен Договор под №7300-00 с фирма, която осигурява поддръжката на уличното осветление, но към настоящият момент се провежда процедура за избор на нова фирма по поддръжка. В отговора са посочени и разходите за ел. енергия, които варират между 11821,68 лева за месец май 2011 година до 25 550,98 за месец декември същата година. Като се посочва, че към месец юли на 2012 година община Кърджали няма задължения  към ЕВН. Също така, от Общинска администрация изрично подчертават, че нормалното функциониране на уличното осветление ще започне след подписването на Договор с фирма изпълнител.
В началото на месец ноември 2012 година от ГЕРБ отново поставиха въпроса за уличното осветление. Шефът на общинските съветници на партията, Илия Илиев заяви: „Чакаме вече шест месеца, градът продължава да тъне в мрак. Процедурата по избор на фирма изпълнител се протаква, ще сезираме прокуратурата”.
На 29 ноември 2012 година Илия Илиев внася Жалба до районния прокурор, в която се настоява да се вземат всички законови мерки за решаване на проблема.  В жалбата се посочва, че липсата на осветление в града е предпоставка за извършване на престъпления и се настоява прокуратурата да изиска от Община Кърджали и ЕВН информация за нефункционирането на уличното осветление. Същата жалба е изпратена като копие и до Дирекция на полицията в Кърджали.
„Не търсим политически дивиденти, правим всичко възможно и търсим начин  да принудим общинска администрация да си свърши работа, да направи необходимото, за да може осветлението в града да функционира нормално. Факт е, че вече 8 месеца Кърджали продължава да тъне в мрак”, подчертава Илиев.

На 16 януари 2013 година Илия Илиев получава отговор на жалбата, отправена до полицията. В този отговор от полицията пишат, че след проведени разговори с Община Кърджали от там им се отговоря, че процедурата по избор на фирма изпълнител тече.

hard admin

*

Top