От списъка с длъжници на ОББ изскочиха агентите Валя и Здравко

От списъка с длъжници на Обединена българска банка (ОББ) изскочиха две имена на лица от Кърджали, които са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС). За тайните служби на тоталитарния режим са работели Емине Чилингир от село Самокитка и Янко Янев от Кърджали, съобщиха от Комисията по досиетата.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица, които са посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник.

Проверени са лицата – длъжници към “Обединена българска банка” на суми над 1 милион неденоминирани лева (по критерий дължима главница). Проверени са 465 лица.

Емине Хасан Чилингир, родена през 1956 година, била вербувана от о. р. Георги Гергелчев . Агентурното й име било Валя. Тя е била член на Управителния съвет на ТПК “Изкуство” в Момчилград.

Янко Петров Янев, роден през 1939 година, а бил приет в ДС през ноември 1962 година. Бил е агент и секретен сътрудник на ВГУ-Х-I; ПГУ-IV, управление IV-I-I. Агентурното му име е Здравко. Бил е член на Съвета на директорите на „Банка за земеделски кредит”.

hard admin

*

Top