От улицата: Безработният и работещият

Безработният: В кръстовище на отчаянието сме!
 
„От една година съм безработен. Трудих се дълги години в един завод който, както се случва с повечето предприятия в България, бе докаран до фалит умишлено. Обещания, лъжи, че ще дойде нов собственик и нещата ще се стабилизират, ама нейсе. Все надежди.
Вярвах, че нещо ще се оправи. То вярно, че с магическа пръчка не става, щото досега, който дойдеше-гребе, руши и си заминава. Идва следващият-пак същото. Досега не ни увря акъла. Таман едните се наядат и аха да почнат да правят нещо за народа и ние ги изгоним.
Въртим се като мухи без глави, все едни и същи грешки. Пионки на олигарси, „демократически” задници, царе без корони и т.н.  Ами сега накъде? Кой ще дойде пак? Поредният нов? Ами обещания по-евтин ток, ами изгонването на монополистите, ами хилядите недовършени неща? Не, че досега сме усетили нещо положително за тези години, но все пак имахме една, така да се каже, започваща да се утъпква пътека, една що-годе стабилност. Един мнооого дълъг път, който ни предстоеше да извървим, който обаче май се оказва с доста разклонения. Поредният кръстопът, чиито пътища водят към никъде. Кръстовището на собственото ни отчаяние”.
 
 
Работещият: Стари ку… в бардака и все по-бедни клиенти
 
„Имам малък бизнес-бистро с 10 маси. Нещата никак не са розови за хора като мен, но искам да кажа, че те са така от доста отдавна, а не както някои се опитват да изкарат, че откакто има забрана за пушене в заведенията. Малкият и среден бизнес в България отдавна е на издихание. Аз не искам банките да ми предлагат заеми да си освежа бизнеса, а искам държавата да направи хората по-финансово стабилни, че да си позволят към супата да си поръчат и второ и трето. Тогава аз ще имам пари и за освежаване, и за по-високи заплати на работниците си. Хората и да пушат, и да не пушат, пак ще влизат за да ядат, стига да имат пари.
В момента има протести и какво? За кой полза? За кой вреда? Аз лично виждам само вреда и само забавяне на процесите, които са нужни за икономическа и финансова стабилност. Защото след всичката търпана, пак ще се прави бардак със старите ку…
Досега кретахме, но сега ще затънем. Както аз, така и всички обикновени граждани, които си плащат тока, водата, данъците”.
hard admin

*

Top