От 126 лекарски практики в Кърджалийско, само 63 са заети!? Кметове обещават безплатни кабинети и жилища на медиците

Половината от лекарските практики в област Кърджали, определени от националната здравна карта, все още не са заети. От общо 126, само за половината от тях – 63 (миналата година бяха 67), има сключени договори, сочат данни на здравно-осигурителната каса (РЗОК) в Кърджали.
Общините с най-голям брой незаети практики са Ардино с 9 незаето от общо 11, Кирково с 13 незаети от всичко 21 и община Крумовград с 12 незаети от всичко 19 практики.
Както вече 24rodopi.com писа, общински кметове се опитват да намерят специалисти, като предлагат на медиците дори безплатно кабинети и жилища, но кандидати няма.
Освен трудния и неатрактивен за младите медици планински район, голяма пречка се явява и изискването личните лекари да имат специализация по обща медицина. Всеки трети общопрактикуващ лекар в Източните Родопи е в предпенсионна или пенсионна възраст.
Според директора на РЗОК в Кърджали д-р Соня Ангелова (на снимката)през последните години се очертава трайна тенденция на голям брой незаети практики за първична извънболнична помощ за областта. Според нея основни причини за този висок процент незаети практики в област Кърджали са неблагоприятните условия в областта: разпокъсаността на населените места, трудната им  достъпност (пресечена местност и лоши пътища), отдалечеността им от други лечебни заведения, високата безработица, което предполага и висок процент неосигурени пациенти.
От здравната каса отчитат дефицити и при специализираната извънболнична медицинска помощ. През  2013 г. НЗОК/РЗОК Кърджали има сключени 65 договора с 136 изпълнители на специализирана медицинска помощ /СИМП/, при 138 изпълнители на специализирана медицинска помощ /СИМП/ в договорни отношения с НЗОК за 2012г. На територията на областта липсват специалисти, сключили договор с НЗОК  по специалности онкология, хематология, неврохирургия, медицинска паразитология както и профилни специалности като детска ендокринология, детска кардиология, детска неврология и други”, поясни д-р Ангелова.
hard admin

*

Top