Официалната статистика: В 22 области цените на имотите падат, в Кърджали има ръст от близо лев на кв. м.

Цените на жилищата са паднали с още 0.9% през първите три месеца на тази година. С толкова според Националния статистически институт (НСИ) са поевтинели имотите спрямо предходните три месеца. Спрямо първото тримесечие на миналата година цените на жилищата са намалели с 1.9%.
През първото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното е регистрирано намаление на цените в 21 от областните градове и в област София, като по-значително е в Сливен – с 2.8%, в Кюстендил – с 2.3%, и в Пазарджик – с 2.2%. В останалите 6 областни града – Разград, Кърджали, Русе, Габрово, Ловеч и Хасково, обаче е регистрирано увеличение на цените.
662 лева и 16 стотинки е била средната цена на кв. метър жилищна площ в Кърджали в края на 2012-та година. В момента е 663 лева и 3 стотинки, твърдят от НСИ.
Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2013 г. е 866.84 лв./кв. метър. Най-високи са средните цени в София – 1 422.33 лв./кв. м, следвани от областните градове Варна – 1 409.67 лв./кв. м, и Бургас – 1 129.67 лв./кв. метър.
През последните 2 години средните цени на жилищата са паднали с 4.6%. Данните показват, че пазарът все още търси дъното. В София, Варна, Бургас и Пловдив, където се осъществяват повечето от сделките и има целогодишно търсене, цените продължават да намаляват.
Ситуацията в САЩ беше подобна след рецесията. Възстановяването на пазара на жилищата започна едва през миналата година. Тоест близо 4 години след спукването на балона. Но там държавата взе сериозни мерки в подкрепа на търсенето. Такива се прилагат и в момента. Те включват както данъчни отстъпки, така и покупки от Фед на обезпечени с ипотеки облигации на стойност 40 млрд. долара всеки месец и близък до нула основен лихвен процент.
В България възстановяването на пазара на жилища вероятно ще отнеме далеч повече време. Освен липсата на държавни стимули, натиск върху търсенето оказват демографската криза и затегнатото кредитиране.
За понижението на цените допринася и рязкото увеличение на предлагането през 2011 г., когато жилищната площ в България нарасна с повече от 38%.
От 2008 г. насам, спадът на цените на жилищата е довел до понижение на богатството на българите с 23.4 млрд. лв.
hard admin

*

Top