Официалната статистика: 17 % ръст на БВП в Кърджали, икономиката край Арда със скок №1 в България!

18 на сто ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в Кърджали през 2012 г. показват данни на Националния статистически институт.
Последните публикувани данни са от 2011 г., така че информацията е важна, посочва „Економикс”.
Анализът показва сериозни промени в някои области. Много голям ръст на БВП през 2012 спрямо 2011 г.  има в област Кърджали – със 17%, Разград – 15% и Стара Загора – с 14%. При това в Кърджали е отчетен ръст на добавената стойност в индустрията с 38% само за една година.
В две области е налице забележим спад – в Перник с 8% и Силистра с 2 на сто. Бургаска област и София-град  имат малък спад, близък до нулата през 2012 г. (0.27% и 0.23%).
Но ако се отчете продължаващият приток на население към столицата, спадът в София става чувствителен. През 2012 г. БВП на глава от населението в София се е понижил с 0.6%, докато Бургас по този показател доближава нулата. Съответно Перник и Силистра отчитат по-малък спад – съответно 7% и 1%, което показва, че отчасти намалението на производството се дължи и на намаляване на населението в тези области.
С най-голям ръст на БВП на човек от населението са отново Кърджали, Разград и Стара Загора – съответно 18%, 16% и 15%.
Ако сравним с 2010 г., прави впечатление огромният скок в София област, където БВП на човек на населението нараства с 43% за две години, сочи анализът на „Економикс”. Това се дължи на ръст на индустрията в Столична област през 2011 г. с цели 51 на сто на годишна база. Русе и Разград също имат значително увеличение по този показател.
За две години средният ръст на БВП на човек от населението е 14% (общо за страната). Но в София-град той е само с 2%, а в Перник е почти нула.
24rodopi.com
На снимката: Докато металурзите от ОЦК протестираха заради неизплатените заплати, официалната статистика отчитала ръст на икономиката в Кърджали
hard admin

*

Top