Още двама измамени от "телефонната" мафия

Двама нови са измамени с крупни суми и десетки жители на областта са получили обаждания по телефона от мошеници през последните дни. 83-годишна от Крумовград е предала 1500 лв., след като получила телефонно съобщение, че синът й е блъснал дете с автомобил и за да не бъде задържан, спешно трябва да бъдат внесени пари. Първоначално измамниците поискали 6000 лв., но старицата преброила спестяванията си и казала, че може да даде 1500 лв. Специален пратеник прибрал парите в центъра на града. На следващия ден жената се обадила на сина си, за да разбере как е пострадалото дете и тогава станало ясно, че е измамена.

64-годишен пък е предал 2000 лв. на посредник, който пристигнал пред дома му в Момчилград, след като го заблудил, че зет му е ударил дете с колата си и то е в кома. Измамниците го притискали за по-голяма сума, но човекът не разполагал с повече пари и те се съгласили това да е първата вноска. Едва след няколко часа, мъжът се свързал с роднината си и разбрал, че е жертва на познатия сценарий за измами. Проверките по двата случая се извършват в районните управления на МВР в Крумовград и Момчилград.

Още десетки граждани от областта са получили обаждания по телефона от измамници, но тъй като са били наясно с популярния вече сценарий, са отказали да предават пари. Полицията обръща за пореден път внимание на хората да не се поддават на паника, когато получат вест, че техен роднина е участник в катастрофа и са необходими пари, за да не бъде задържан. Най-добре е в такъв случай да потърсят близките си, да позвънят в районните управления на МВР по места и в никакъв случай да не предават суми на посредници. Призоваваме близките на възрастни хора специално да им обърнат внимание на сценариите, които използват измамниците и да ги предупредят да не влизат в контакт с тях.

hard admin

*

Top