Още един арест за обменното бюро! Задържаха собственичка на счетоводна къща, знаела всички тайни на Цефа

Арестуван е още един човек във връзка с акцията срещу обменното бюро на Цефа, разкриха за 24rodopi отлично осведомени източници.

По разпореждане на Специализираната прокуратура е задържана и собственичка на счетоводна къща, която знаела всички финансови операции на Юксел Юсеин и сина му Селяхтин Юсеин – Цефа.

Както първи 24rodopi писа, в нощта на 7 март в Кърджали бяха задържани 3-ма души, а спецполицаи иззеха от обменното бюро на улица „Републиканска” три кашона с валута и благородни метали.

Обвинения досега са повдигнати на Юксел Юсеин, ръководител на групата, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.1 от НК и чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК, както и на Селяхтин Юсеин и Васил Герджилов, участници, за престъпления по чл. 321, ал. 3, вр. ал.2 от НК; чл. 251, чл. 253 и чл. 242 от НК.

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от юли 2011 г. Юксел Юсеин и синът му Селяхтин Юсеин са развивали незаконната си дейност в собствените им 3 чейнджбюра в Кърджали и 3 златарски магазина – 2 в Кърджали и 1 в Смолян. Васил Герджилов, който е данъчен служител в сектор „Приходи” на НАП-Кърджали, оформял счетоводно незаконната дейност и давал указания на другите участници как да я прикриват.

При задържането на членовете на групата и извършените претърсвания в златарските магазини и чейнджбюрата са иззети пари и благородни метали за 1,2 милиона лева. В това число – над 17 килограма контрабандно злато, за което се предполага, че е внесено незаконно от Турция, както и суми в различни валути с неизяснен произход на стойност 350 000 лева. Иззети са и Записи на заповеди за 1,5 млн. лева. Разследващите установяват произхода на Записите на заповеди, както и наличните данни, че престъпната група вероятно се е занимавала и с мащабна лихварска дейност.

Установено е, че в златарските магазини са отчитани минимални продажби на ювелирни изделия. По този начин участниците едновременно са прикривали търговията с контрабандно злато и са укривали дължими данъци по сделките. Нанесените щети от престъпната им дейност се установяват.

С постановления на Специализираната прокуратура на участниците в организираната престъпна група е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест на тримата.

Това е вторият удар срещу фамилията Юсеин. Преди две години полицаи иззеха валута на стойност около четвърт милион лева от същото обменно бюро.—————————————————————–
Намери купувач за твоята кола лесно!

hard admin

*

Top