Още за кърджалийската кавга! Багдасаров: Има подмяна на идеята за програмно правителство с желанието на ДПС да показва мускули и да кадрува

„ДПС ни извива ръцете”, това заяви вчера Милко Багдасаров. Думите му вбесиха Лютви Местан и той от парламентарната трибуна определи поведението на земляка си като „кърджалийско ретроградно мислене”.
Както първи 24rodopi писа, в петък Димчо Михалевски и Милко Багдасаров подкрепиха в пленарна зала предложението Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС, но на заседание на ПГ на Коалиция за България били против.
На следващия ден двамата кърджалийци от левицата поискаха извинение от избирателите и настояваха за оставки в БСП.
Днес в един от софийските вестници Багдасаров коментира случилото се:
 
– Има ли вече сериозна вътрешна опозиция в БСП след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и последвалите протести?
– След голямата политическа грешка с избирането на Делян Пеевски в партията се чуха много гласове срещу това решение. Но в същото време партията е обединена около позицията, че ние трябва да съхраним целия този труд, който беше вложен през последните години, за да покажем, че БСП е партията, която иска да върне държавата на хората. БСП заложи на една голяма кауза – да смени това пагубно за България управление на ГЕРБ  и в името на тази кауза направи много отстъпки. Но явно нашите отстъпки не са съразмерни с това, което трябваше да направи и другата политическа сила – ДПС, която декларира, че също застава зад тази кауза.
В момента ние сме в ситуацията програмното правителство на Пламен Орешарски да бъде атакувано заради излезли от рамките на нормално действие на ДПС. Веднага след изборите ръководството на ДПС декларира, че ще подкрепя политики, а няма да посочва министри и няма да кадрува. В един момент се оказа, че правят точно обратното и с това заложи на карта цялата идея.
 
Казахте “голяма политическа грешка”. Защо тогава парламентарната група на БСП подкрепи тази кандидатура?
– Мисля, че парламентарната група беше почти единодушно срещу тази кандидатура. Но още веднъж казвам, в името на каузата да бъдат предприети решителни действия за изтръгването на държавата от организираните престъпни групировки и при положение, че тя беше предложена от нашия лидер Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски, подкрепихме тази кандидатура. Пак казвам, въпреки че не бяхме малко тези, които се обявиха против, в пленарна зала гласувахме „За”.
 
И успяхте да изкарате хората на улицата.
– Изкарахме. И то съвсем справедливо хората излязоха на улицата. Този ход вече беше признат за голяма политическа грешка и аз мисля, че няма смисъл  да го коментираме за пореден път.Това е – ДПС явно не осъзна ролята си на партия, която иска да подкрепи правителството на Орешарски и в този план за пореден път показа, че то не може да бъде партньор. И както през 2009 година ние индексирахме най-големите си загуби заради едно непремерено изказване на Доган, сега отново БСП търпи негативите от тази грешка, въпреки че се отреагира много бързо.
 
Някой трябва да носи отговорност за тази грешка. Вече се чуват гласове за оставка на Сергей Станишев.
– В момента България е по-важна.  Ние трябва да направим всичко възможно ангажиментите, поети от програмното правителство, да се изпълнят. За това трябва да застанем зад него и едва ли най-важното е да търсим вътре в партията конфликти, разцепление и оставки. По-скоро трябва да направим един сериозен политически анализ на взаимоотношенията ни с ДПС и най-малкото да им подскажем, че ако те наистина стоят зад каузата, да не показват такава лакомия и да кадруват.
Ще го кажа съвсем пряко, защото аз обикалям много по нашите райони. ДПС трябва да бъде на нивото на избирателите си, защото се оказа, и това е нещо много по-различно от предишните години, че хората, които подкрепят ДПС, също са много учудени от това, което прави тяхното ръководство, и от тази всеядност по отношение на постове и кадруване, която те показват в тези дни. Има подмяна на идеята за програмно правителство с желанието на ДПС да показва мускули и да кадрува. Докато БСП със само тримата си министри в това правителство – Ангел Найденов, Кристиян Вигенин и Драгомир Стойнев, демонстрира, че интересите на България са над интересите на партията.
 
Искате ревизия на отношенията с ДПС. Какво означава това?
– Ние искаме категорично да се заяви пред хората, че в крайна сметка подкрепата на едно програмно правителство се различава много от подкрепата на едно коалиционно правителство, доминирано от две партии. И че ако наистина ДПС стоят зад кабинета „Орешарски”, трябва да има наистина подкрепа за правителството, а не извиване на ръцете на министър -председателя Пламен Орешарски. Най-малкото идеите, които заложи министър-председателят при поемането на отговорността да управлява страната в този тежък за нея момент, се връзват с такова грубо кадруване на ДПС.
 
Ако ДПС не промени позицията си, това не означава ли падане на кабинета и предсрочни избори?
– Ако ДПС не промени позицията си, аз не изключвам недоволството и протестите да продължат да се разрастват. Защото голяма част от хората, които излязоха да протестират още в петък, приемат Пеевски и като представител на олигархията, но в много голяма степен и като представител на ДПС. Според мен негативите при него в по-голямата си степен са, че е от ДПС. В никакъв случай не искам да стигаме до там, че да говорим за ксенофобия и национализъм, но предизвикателствата пред хората ни водят в тази посока.
Общественото недоволство ще се разраства с назначенията на областните управители, заместник- министрите и за това смятам, че ако искаме това програмно правителство да успее и страната да излезе от кризата, трябва да подхождаме към всички назначения експертно и с ясното съзнание, че защитаваме интересите на България, а не на собствената си партия.
Негативен пример за нагнетяване на напрежение са заявките на ДПС за назначения на областни управители в районите, където нямат сериозно присъствие. Казвам още един път – навсякъде се получава разминаване между мисленето на избирателите на ДПС и действията на тяхното ръководство. Аз не мога да си обясня защо е тази всеядност.
 
Това не е ли курс на трупане на политически активи на гърба на БСП?
– Изцяло. За това казвам, че ние трябва да ревизираме отношенията си и ясно да кажем на хората, че всичко, което сме заложили в идеята за програмно правителство, в неговите спешни мерки за нормализиране на държавата в момента е блокирано от ходовете на ДПС да иска на всяка цена то да стане управляваща сила в страната. А няма как това да се случи с 7-8 процента от гласовете, получени на парламентарните избори.
 
БСП притеснява ли се от  предсрочни избори?
– Мисля, че БСП не трябва да се притеснява, ако се стигне до такива избори. Но по-важното тук е, че България трябва да се притеснява, ако се стигне до предсрочни избори. Защото това няма да реши проблемите пред страната, а по-скоро ще ги задълбочи.
 
Сергей Станишев има ли вече сериозни противници в ръководството на БСП?
– В партията винаги е имало хора, които са били в опозиция на Сергей Станишев. Но в момента ние не трябва да говорим за оставки и за вътрешни противоречия, а да мислим как БСП да изпълни основната си задача – да върнем държавата на хората.
 
Георги Първанов поиска спешно свикване на Националния партиен съвет на БСП, анализ на идеята за програмно експертно правителство и бързи мерки вътре в БСП
 – Още в петък Областният съвет на БСП в Кърджали настоя за свикване на Националния съвет на партията и за политически анализ на ситуацията.  Това сега е изключително важно. Но заедно с това смятам, че всички опити за политически реваншизъм, за разцепване на партията в този момент са вредни и ще обслужат интересите на ГЕРБ. Нямаме право да предадем тези близо един милион избиратели, които застанаха до нас и ни подкрепиха на парламентарните избори.
 
В парламента вече се обзалагат, че кабинетът „Орешарски” няма да изкара и една година.

– Аз залагам, че хората ще започнат да мислят с главите си, че няма да се поддадат на провокациите на ГЕРБ, които искат на всяка цена да си върнат властта, и че обществото ще намери общ език, за да може да излезем от тази криза. Защото в противен случай нищо добро не очаква България. Още веднъж повтарям – апетитът за власт на ДПС блокира усилията на новото правителство, води до неговата безпомощност и то не може да изпълни най-належащите си задачи. В този смисъл самото ДПС не дава шанс на този кабинет да започне да действа и хората да видят реалната полза от първите му стъпки. ДПС, също както БСП, трябва да разбере, че не е спечелило тези избори и ако искаме да помогнем, за да се свършат поне задължителните за България неща като промените и в  законодателната, и в изпълнителната власт, трябва да се подкрепя експертното начало, а не да търсим решение на политическите си амбиции.

hard admin

*

Top