Още 30 мъже и жени от Махалата заминаха за гурбет в Дания

30 мъже и жени от кърджалийския квартал „Боровец” заминаха в последните 3 три дни на гурбет в Дания. Нашенците работят в квартал „Кристияния” в Копенхаген като строители и чистачи, а един е бръснар, поясниха пред репортер на 24rodopi.com изпращачи. Жените пък чистели по домовете.
Познайници  на органите на реда от „Боровец”, наричан още Махалата, също изнесли към Дания. От месеци жители на махалата вече са в Копенхаген, а любим ареал на действие за мургавите нашенци е „Кристияния”, разказват гурбетчии от Източните Родопи. Кварталът на датската столица се е превърнал в нещо като автономна област за хипита от цяла Европа още от средата на 70-те години на миналия век. В него е позволена употребата на лека дрога, а полиция почти не влиза в квартала, който е по-голям от кърджалийския „Възрожденци”. Именно поради тази причина жители на „Боровец” търсят убежище в скандинавската столица.
„Бръмчат на рекет и обири, но само на нашенци. Не гледат да „гърбят” непознати. Обикалят по цял ден и чакат да чуят родна реч. Тогава действат. Наскоро изгоря кърджалийско момче, от което поискаха 10 крони. Когато то извади портфейла си, го пребиха и му го отнеха. Заплахите им били от сорта: „Внимавай, в Кърджали ще патиш повече!”. Познати муцуни са, клиенти на полицията, някои от тях с години стаж по затворите в България”, разказват млади момчета от Източните Родопи, сблъскали се с криминалния контингент на гурбетчиите. Нашенци обясняват, че заедно с рекетьорите на дребно, има и проститутки- „износ” от кърджалийската махала. „Продават се за уникално ниски цени. Умират от глад. В Дания само те имат тарифа за „пълна програма” от 100 крони, което се равнява на около 25 лева”, разказват момчета от Кърджали.
Мургави „гангстери” от махалата били ангажирани и в събиране на фасове от марихуана. Справяли се със същата усърдност, както и търсачите на празни бутилки в Копенхаген, които успявали да си докарат по около 300-400 крони на ден. „Трудно намират остатъци, но когато няма нищо за крадене от някой нашенец, си уплътняват времето с „оборки”. Все има някой останал конус за допушване или след достатъчно събрано количество, и за продажба”, разказват кърджалийци.
hard admin

*

Top