Пак се караха, но този път председателят атакува шефа си!?

Стана традиция общинските съветници в Кърджали да се карат. С наближаването на изборите за евродепутати, изразите стават по-гръмки.
И на 27 март съветниците от ГЕРБ критикуваха мощно ръководството на Община Кърджали, колегите им от ДПС се опитваха да балансират, а тези от ДПС заеха отбранителна позиция до… до изявата на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, който нахока всичките зам.-кметове, начело с Мухаррем Мухаррем, който ме се явява и партиен шеф.
Предлагаме ви част от изявленията по приетия отчет на Бюджет`2013.
Георги Кючюков, БСП:
Регистрираме бюджет с неразплатени разходи с близо 800 000 повече.
Днес ще се чуят достатъчно гръмки фрази. Не мисля, че политика трябва да се прави със всяко нещо и на всяка цена.
Огнян Иванов, ГЕРБ:
Омръзна ми всяка година да изглеждаме деструктивни като група, която мисли с погледа на опозиция и говори политически. Всеки път се опитваме да опровергаем това и само с цифри и факти да говорим. В крайна сметка се получи че имаме повече задължения към фирмите почистващи, отколкото такса смет. Имаме повече задължения към доставчици отколкото местни приходи и колкото можем да се разплатим
Имаме 4 милиона „дупка”, която с игра на цифри е получена през 2013 г.
885 хиляди лева дадохме на „Пазара на производителите”, за да го спасим.  Не знам кой чертае разделителни линии, но знам човека който закопа пазара още с измислянето му проектирането му и застрояването. Сега и от Оксфорд да дойде професор пак няма да го спаси.
Елван Гюркаш, ДПС:
Коректният въпрос е кое наложи да се направят всички тези разходи. Приходите и разходите са балансирани.
А държавата дали е била винаги коректна. Значи и тя може да задлъжнява към общините.
Нека да не забравяме че и общината има изключително трудна инфраструктура. Да има дупки, разкопани улици, тъмни улици-така че има и друг момент освен задълженията – колко са вземания на общината, а този процес никак не е лесен. Не е лесно да бръкнеш в джоба на хората и да им вземеш пари в кризисно време.
Хасан Азис, кмет на Кърджали:
Общественото обсъждане на бюджет`2013 мина в нормални граници, без от страна на обществеността да чуем критики за една или друга политика, която се води от страна на общината.
Когато казах, че пазара е разделителна линия, имах пред вид по отношение на политиките, които вадят групите общински съветници дали левите са действително леви и десните десни и къде е общината. Коментарите които чух мен ми се объркаха малко понятията Мисля, че левите стават десни, а десните – още по-десни.
Ако господин Иванов говори че ние сме закопали пазара, аз ще се съглася, но ако ние сме закопали пазара, ГЕРБ закопа държавата. ГЕРБ имаше по-особено отношение към община Кърджали.
През последните три години и половина общината не е получавала нито лев извън субсидията, а имаме спрени проекти за 10 милиона. Само за тази година общината ни получава за около 2 милиона от „Растеж”, ПУДОС –  2 милиона, МФВС – 2 милиона и половина. Само за тази година ще получим около 10 милиона лева.
Когато слушам колегите от герб да говорят за Кърджали и общината имам чувството, че това са хора от друг град. За мен отчета за този бюджет бележи края на управлението на ГЕРБ.
Приемам критика по отношение задлъжнялоста на общината.
Бих ви призовал когато говорим за задлъжнялоста на общината по същият начин да повдигнете въпроса за взиманията на общината. Ние имаме 8 милиона лева от минали години. Ние счетоводно имаме да събираме 12-13 милиона лева.
Огнян Иванов, ГЕРБ:
Не искам да ставам адвокат на Бойко Борисов, но бюджета е с 8 % по-малък. По отношение на това, че общината е била изоставена – кандидатствано с 23 проекта и 23 са одобрени. Ако имате амнезия ще ви покажа вашият отговор.
Илия Илиев, ГЕРБ:
Ако трябва да ви поставя оценка по 6-балната система, не мога да ви поставя и двойка. Защото вие водите общината към ликвидация.
Хасан Азис, кмет на Кърджали:
Бих искал да се извиня за това, че ще сляза на нивото на г-н Иванов. Потърсих експертно мнение от г-н Бекир (секретарят на общината Сезгин Бекир и психолог – б. р.) като психолог за това какво е амнезия. Определението е загуба на памет.
Ако говорим за амнезия и ако това се отнася за кмета, със същата сила това се отнася и за г-н Иванов. Защото в предишният мандат беше в БСП, а сега е в ГЕРБ.
Аз декларирам, че нито един проект не бе финансиран с национално финансиране. Отделно спрените са над 10 милиона.
Раиф Мустафа, председател на Общинския съвет:
Аз исках да видя тук първи помощници на кмета, неговите ресорни зам.-кметове. Не може при положение, че сме приели  един бюджет за капиталови разходи от 4 550 000 от собствени приходи, да има едно разминаване между прекият бюджет за капиталови разходи и изпълнението, което е чувствително в рамките на 2 милиона 60 хиляди разминаване. Аз исках да чуя тука  ресорния заместник-кмет, да дойде,  да обясни най-малко. Говорим за задълженията, за вземанията на общината от фирми от юридически лица. Ами бих искал да чуя зам.-кмета по финансите какво става. Това са 8 милиона и половина. Какви мерки са предприети?
Бих искал да чуя и зам.-кмета по икономическите въпроси. Имаме план. Имаме средства, които трябва да получим от приватизацията, от продажбата на общински имоти, има значително неизпълнение. Защо не се изпълняват?
Аз очаквам тази при изпълнение на Бюджет`2014 да се активизират ресорните зам.-кметове, той като по новия закон всяка промяна в разплащанията, който са фиксирани в бюджета ще става с решение на общинските съвети.
От наблюденията, които имам вече трета година по отношение на общинската администрация, аз мисля че общинската администрация значително трябва да засили контрола по отношения на  изразходването на средствата предвидени в бюджетите. И второто нещо. Да се засили контрола по отношение на строителните обекти.
Където отидем на събрание по селата или при среща с гражданите, има много чести обаждания на граждани до мен. Казват „Вчера направиха дупките, днеска отново има нови дупки”. Става въпрос за улиците в града.
(Критиките на Раиф Мустафа бяха отправени основно към зам.-кмета Мухаррем Мухарем, който е и общински лидер на ДПС – б. р.)
hard admin

*

Top