Пак тютюнджийски протести в Родопите!? Този път заради скока на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лева

Лютви Местан и Неджми Али предупредиха за нова вълна земеделци в сивия сектор заради двойното увеличение на вноските

Тютюнджии и други земеделски производители ще протестират, ако между първо и второ четене на бюджета на НОИ не бъде преосмислено предлаганото увеличение на минималния осигурителен доход за фермери и тютюнопроизводители от 240 на 420 лв. Това предупреди лидерът на ДПС и депутат от Кърджалийско Лютви Местан.
Той заяви, че промяната трябва да стане с политическо съгласие, а не под напора на неизбежния протест на земеделските производители. “С езика на числата през 2014 г. земеделци и тютюнопроизводители са дължали месечно за социално осигуряване 64.92 лв., през 2015 – 108 лева”, каза Местан.
“Защо избрахте за жертва най-уязвимите земеделски производители в условията на криза? Българското село няма да ви разбере, това не са само избирателите на ДПС”, обърна се Лютви Местан към управляващото мнозинство и определи решението като “престъпно” и грешно.
Той каза още, че не е имало ефект от повишението на минималния осигурителен доход през 2009 г. при първия кабинет на ГЕРБ, защото огромна част от фермерите са отишли в сивия сектор.
„С вдигането минималния осигурителен доход от 240 на 420 лева се решават проблемите на другите системи в държавата. В България като земеделски производители се водят 60 000 души, но реално са 90 000 души. Голяма част са в сивия сектор. Двойното вдигане на осигурителните вноски ще увеличи броя на фермерите в сивия сектор”, коментира пред 24rodopi.com евродепутатът Неджми Али.
24rodopi.com
hard admin

*

Top