Пак шанс да санират в Кърджали

  • Преди година се провали конкурс, който трябваше да определи жилищен блок за ремонт

"vspace="Георги КУЛОВ
До 21 януари община Кърджали трябва да заяви интерес за участие във втората фаза на проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Общината се допуска да кандидатства заедно с още 35 общини с население над 30 000 души. Проектът се нарича “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” и се осъществява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата за развитие на ООН.
Все още не сме обсъждали възможността за участие, каза за “Нов живот” зам.-кметът Нурджан Юсеин. Експерти от общината посочиха, че
ПРОЕКТЪТ Е ВАЖЕН
защото ще създаде модела, по който ще работи Националната програма за обновяване на жилищните сгради и операция “Жилищна политика” от оперативната програма “Регионално развитие”.

Ще припомним, че първата фаза на проекта бе представена на 11 януари 2007 г. в Кърджали от представителя на ПРООН за България Нийл Боне, експерти от строителното министерство и кмета Хасан Азис. Бе обявен конкурс, в който можеха да се включат цели блокове. Жители на блок 23 в кв. “Възрожденци” бяха проявили интерес, но се оказа, че много от собствениците са в чужбина.
КОНКУРСЪТ СЕ ПРОВАЛИ
поради липса на кандидати.
Както в първата фаза, така и сега могат да кандидатстват тези многофамилни жилищни сгради, където собствениците са се договорили да осигурят част от средствата за ремонтни работи. 51 лв. на квадратен метър ще излезе на семейство санирането на жилището. 54 лв. на квадратен метър се осигуряват от Демонстрационния проект в жилищни комплекси на градове с над 30 000 жители. Кърджали бе един от 18-те града в страната, одобрен по този проект преди година по време на първата фаза. За реализацията му МРРБ отпусна 3 млн. лева. Те ще стигнат за санирането на 10 жилищни блока в страната.
Целта е гражданите да се убедят в
НЕОБХОДИМОСТТА ОТ САНИРАНЕТО
от обновяване на жилищата. Според експерти икономията на енергия ще достигне 40 %.
По проекта се финансират техническото и енергийно обследване на сградата и строително-ремонтните работи на общите части. Обновяването на жилищата се подпомага с 20 % от стойността им. Според кмета на Кърджали инж.Хасан Азис тя ще възлезе на около 3000 лв. за апартамент от 60 кв.м. За общинските жилища общината ще поеме цялата сума.
33 млн.лв. са необходими за санирането на панелните блокове в кв.”Възрожденци” в Кърджали. Тук са изградени 56 блока с 241 секции/входа/. Общият брой на апартаментите в тях е 4612.

Изграждането на панелните блокове в Кърджали започва през 1980 г. Такива сгради се строят и в Крумовград, Ардино, Джебел, Момчилград и Ивайловград.
Като предимства специалистите сочат тяхната
УСТОЙЧИВОСТ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ
Основните недостатъци са обработката на фугите и качеството на материалите за инсталациите като поцинковани и ПВЦ-тръби.
Очаква се масовото саниране на жилища в Кърджали да започне в следващите години. Това предвижда приетата през 2006 г. от Министерския съвет Национална програма за обновяване на жилищните сгради. Според нея държавата ще отпусне за ремонт на панелките 830 млн. лв. през следващите 15 г. Тя поема 20 % от стойността на ремонтите. За да получат държавна субсидия, обитателите на жилища ще трябва да се регистрират като юридическо лице, представящо етажната собственост. Задължително е
ВСИЧКИ В БЛОКА, ДА СА СЪГЛАСНИ
Панелните жилища в страната са 707 441, или над 40 % от всички апартаменти. В тях живее една трета от населението. Апартаментите са в 18 900 панелни блока в 120 жилищни комплекса.
Според експертни оценки 680 000 жилища ще имат нужда от саниране през следващите 10-15 г. От тях 362 000 са панелни.
Изпълнението на националната стратегия е свързано със Закона за етажната собственост. Той регламентира управлението и поддържането на общите части на многофамилните жилищни сгради. Държавата ще подпомогне собствениците на апартаменти при организацията и регистрацията на юридическо лице, представящо етажната собственост. При саниране се предвиждат

ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ
Около 60 000 работници ще бъдат наети през следващите 15 г. за обновяване на сградите.
Националната програма предвижда санирането да стане на два етапа. През тази година трябва да се обновят 105 000 жилища в София, Бургас, Варна и Пловдив. Вторият – обхваща периода до 2020 г. и включва 257 000 панелки в страната.

Санирането на един блок предвижда подмяна на хидроизолацията на покрива, топлоизолация на стените, подмяна на дограмата, смяна на вертикалните щрангове на водопровода и канализацията, ремонт на общите части, като стълбищни клетки и фоайета. Ще бъде съставен технически паспорт и ще се издаде енергиен сертификат на сградата.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top