Панаирът на Джебел – във Фейсбук

Започващият днес есенен панаир в Джебел набира популярност във Фейсбук. Местни младежи са регистрирали събитието, за да поканят повече хора на празника, който продължава три дни.

407 човека от Джебел, региона и чужбина, бяха заявили участието си вчера до обед. Други 102, предимно от чужбина, твърдят, че ще направят всичко възможно, за да гостуват в Джебел по време на панаира.

Празникът започва днес с посрещане на гости от побратимени общини. Заради предстоящия Курбан Байрам, се очаква сериозно присъствие на изселници от Турция, както и на гурбетчии от Западна Европа.

Кулминацията на празника ще бъде в събота, когато от 10.30 часа до 15.30 часа ще има концерт с участието на самодейци от Джебел, Кърджали и др.

„Придържаме се към традицията. В края на селскостопанския сезон празнуваме. Всяка година в края на първата седмица на октомври е ритуалът „Яран Байрам” в Душинково, а след това – панаирът в Джебел. Нека всички се чувстват поканени”, заяви зам.-кметът на Джебел Хюсеин Мустафа.

Традиционните есенни панаири в Джебел и Момчилград започват на 11 октомври, съобщиха от местните администрации. Празникът в Момчилград е два дни, а в Джебел ще продължи до 13-ти октомври – неделя.

В богатата развлекателна програма са включени изпълнения на певци и танцьори, състезания по футбол, борба, тенис на маса и други спортове. На площадите ще бъдат разположени атракционни съоръжения, а търговци от цялата област ще предлагат богат асортимент от стоки и изделия.

Hа 12-ти октомври – събота, ще се проведе селищен празник на Черноочене. В рамките на празника ще се организират и свободни борби от 13.00 часа.

В събота ще се проведе и традиционният събор в село Чорбаджийско, община Кирково. Ще пее попфолк звездата Магда.

hard admin

*

Top