Паника! Банката на новия собственик на ОЦК – ПИБ, се срина на борсата

Паника обсеби Българската фондова борса (БФБ) след оставката на кабинета “Борисов”.
Няма компания в основния индекс Sofix, която да отчита ръст, стана ясно от данните на БФБ. Най-силно поевтиняват книжата на водещите олигарси, достигнали върха на влиянието си по време на управлението на Бойко Борисов. Подозрението е, че техните акции днес масово се разпродават.
Банката на Цеко Минев – основният виновник за протестите на „Орлов мост” и митингите на еколозите – Първа инвестиционна (ПИБ), се срина с цели 9,14% до 1,69 лв. за акция, съобщава Пик. Ще припомним, че ПИБ стои и зад новите собственици на Оловно-цинковия комбинат – „Хармони 2012″, които не изпълниха ангажимента пред Бойко Борисов за рестарт на производството.
В „класацията” на паниката следва империята на варненската групировка ТИМ „Химимпорт” – акциите й падат с 8,38% до 1,301 лв. Финансовата „касичка” на ТИМ – Централна кооперативна банка (ЦКБ), отчете спад с 6,25% до 0,825 лв. „Тимаджиите” от Варна водят и по броя сделки на БФБ – към 12 ч. днес са сключени общо 499 сделки за общо 596 хил. лв. Най-много са сделките с акциите на ЦКБ (104) и „Химимпорт” (65).
Компанията, която спечели най-много от строежите на магистралите, изграждаща АМ „Тракия” и метрото в София, е трета в списъка на най-бързо търгуваните. Става дума за „ Трейс груп холд” – сделките с нейните ценни книжа днес бяха 41 на брой.
hard admin

*

Top