Париж: Няколко родопски миньори знаят тайната на дълголетието!

Колекционери от Франция и Канада луднаха по Орфеевия камък
 
Френски и канадски колекционери луднаха по Орфеевия камък от Родопите. Минералът има магическа сила да отключва и усилва творческите заложби, да удължи живота на своя притежател.
Полускъпоценният камък се добива от тайно находище в Родопите, то е известно само на неколцина бивши миньори, твърдят колекционери от Париж. Жилата обаче наскоро била изчерпана. В момента циркулирали образци, които се изкупували основно от колекционери и търговци по поръчка на литотерапевти в чужбина.
„Колекционерите правят свое проучване дали столетниците от Родопите са имали чест допир с Орфеев камък през живота си”, разказа за „Родопи voice” бившият миньор от „Горубсо” Румен Асенов, който е от малцината, посветени в тайната на находището.
“От него бизнесмени изработват амулети, даващи правилните антикризисни решения. Масово архитекти, музиканти и дизайнери го търсят на Запад заради енергийната вибрация на кристалната решетка. Тя действа на дясното полукълбо, отговарящо за новаторство, красноречие, фантазия и творчески подход”, твърди експертът Татяна Самуилова.
Историята на Орфеевия камък е забулена в мистерия. Според легендите митичният тракиец Орфей е носил пръстен от този вид цветен ахат, който бил неговата “тайна муза”. Във времената преди Христа от свойствата му се ползвали жреците на светилищата Перперикон и Татул. Те посягали към полускъпоценния камък за прорицание и чудотворство. Битуват теории, че Орфей е бил наясно с магическите и лечебни свойства на всички родопски минерали, в това число манганокалцит и планински кристал.
Както твърди народният лечител Петър Димков, освен ненадминат певец, основателят на учението „орфизъм” е бил посветен изцелител. Според прозренията на Димков, тракийският цар е бил вещ не само в изкуствата, но и в медицината. Прочутият Ескулап (Асклепий) се е учил от него. Твърде вероятно е двамата да са зареждали вода с цветния ахат, както днес правят лечителите с кристали.
През 1987 година най-красивата разновидност на т. нар. камък на Орфей е открита за цивилизацията ни от Величко Димитров. “Стана случайно, докато вървях по една стръмна пътека на 5 км от Кърджали. Стотици пъти съм минавал по нея, тъй като е част от мой маршрут за събиране на минерали”, разказва пред „Стандарт” Величко Димитров. В местността Вишеград като че ли съдбата го подбутнала и той загубил равновесие. “Пътеката е доста стръмна, подхлъзнах се и полетях към дерето, което е петнайсетина метра. Докато се плъзгах надолу, инстинктивно съм се хванал за нещо”, спомни си  родопчанинът. Когато се окопитил, видял, че в ръката си държи геода – пашкул, в който лавата образува красивите кристали. “С чукчето малко го поотворих, оказа се особен вид цветен ахат, непознат на науката”, описа Величко най-паметния ден в живота си.
През 2004 година на изложението в Мюнхен се установява, че Орфеевият ахат няма аналог в света. В него личат няколко пласта от зелен селадонит и жълтокафяв яспис. Те са като обвивка на сърцевина от чист ахат.
Литотерапевти разясняват, че Орфей ахатът е сбор от енергийните качества и взаимодействия на изграждащите го елементи. В него личат свойствата на ясписа да защитава и привлича благоденствието и на селадонита да отваря сърцата на хората. Биоенергийната вибрация на ахата пък усилвала чара на мъжете и жените, разпалвала любовта. Като цяло камъкът отключвал талантите в човека, давайки му просперитет в кариерата. В здравен аспект помагал при преуморени очи, главоболие и световъртеж и температурни инфекции. Носен под формата на бижу, стимулирал сърдечната дейност и неутрализирал стреса.
Величко сподели още, че въпреки многото болести, които има на сърцето, диабет и високо кръвно, орфеевите камъни в къщата му сякаш го крепят. “Откритието в геологията се води на мое име. Имах право и как точно да го кръстя. Чудех се дали да не е на внучката – габриелит или на внука кирилит”, откровен е 63-годишният мъж. Заради родопските легенди той взел соломоновското решение да го запише на митичния Орфей, живял по тези земи.
hard admin

*

Top