Парите от изселници, трудът от местните: Брезинци сами стегнаха гробището си

Гюнер ШЮКРИ
 
Жителите на ардинското село Брезен започнаха акция за привеждането на местното гробище, което се намира в махала „Емироллар”, в приветлив вид. Подобно чистене не е провеждано от десетки години. Досега са премахнати почти всички саморасли дървета и многогодишна растителност. „Гробището вече е оградено с нова телена мрежа, подменени са коловете”, съобщи Шабан Садула, председател на новосформирания инициативен комитет за благоустрояване на гробището.
„От предишната ограда бяха останали само бетонните колове, много от които бяха счупени и износени. Поехме грижата да съберем дарение за ограждането на гробището с телена мрежа, да сменим коловете и да почистим. За целта потърсихме финансова помощ от наши изселници в Турция. Със събраните средства закупихме необходимите строителни материали и с доброволен труд на местните младежи почистихме и оградихме гробището”, разказа Шабан Садула. Той сподели, че трудно стигат до гробищата в кал и дъжд, нямат навес за подготовка на погребението.
Инициативният комитет има намерение да поиска съдействие от местното кметство, за да изградят едностайна постройка от 6 кв.м за съхранение на строителните материали от нуждаещите се при оформяне на гробовете на своите близки. Необходимо е и вода, която е нужна за текущи нужди и при оформяне на гробовете. Сега за тази цел се носят пластмасови туби. „Гробището не е отдалечено от водопроводната мрежа на селото. По наша преценка са нужни около 500 метра маркуч”, уточнява Шабан Садула и допълва, че проблем създава и пътят до гробището. По думите му от главния път за Боровица има отклонение, и с кола може да се придвижи до вратата на гробището. Намерението на Инициативния комитет е да разширят пътя и да го прекарат към средата на гробището от долната страна. „Ако кметството ни съдейства ще бъдем благодарни и сме готови да помогнем с каквото можем. Имаме желание гробището ни да придобие нов облик, да бъде образцово по чистота, с оформени алеи, стегната ограда, склад, вода и път”, казва Шабан Садула.
hard admin

*

Top