Перперикон срещу Созопол във временното класиране за топ 10 на съкровищата на България

Истинска война с мишката започна заради топ 10 на "Чудесата на България". Кметове, губернатори, историци, археолози и дори ученици трескаво кликат на адрес http://www.standartnews.com/inquiries/details/id/193/, за да изведат на челно място в класацията историческите или културни забележителности на родния си град.
Първият по рода си вот у нас е организиран от "Стандарт". Той е част от кампанията ни "Чудесата на България". Целта е да направим нова карта на най-значимите културно-исторически обекти у нас. Идеята е чрез национално гласуване да определим топ 10 на родните съкровища и да настояваме пред държавата за приоритетно финансиране на път и указателни табели до тях, както и на паркинги и информационни центрове.

Перперикон срещу Созопол бе резултатът от надпреварата на втория ден от старта на голямото кликане.
Стените във Facebook почервеняха от агитация вчера, когато стана ясно, че Перперикон води. "Гласувайте за историческите обекти в Шуменско", призова своите 2279 приятели в социалната мрежа депутатът Четин Казак. Десетки шуменци последваха примера им и само за половин час гласуването "вкара" и четирите туристически обекта от региона в топ 10. Предния ден те бяха на доста по-задни места.
Мощното интернет лоби на Перперикон е предложило подкрепа и за шуменските светини срещу вот за свещения град на Дионис. Анализът на междинните резултати обаче показвал, че привържениците на Перперикон не спазват обещанието си и сега шуменци насочват вота си само за своите си исторически обекти, като умишлено не гласуват за светилището край Кърджали. В края на деня дори стана ясно още, че в общинската телевизия "Шумен" от днес всеки ден по обед ще гостуват историци, които да агитират съгражданите си да гласуват за местните светини.
Битката за топ 10 на светините у нас се променя всеки час. В сряда например, когато бе даден старт на вота, цял ден Созопол и остров Св. Иван, където бяха открити мощите на Йоан Кръстител, не успяха да стигнат дори до 20-о място в класацията. Вчера на обяд обаче те бяха номер 1. Недоволни от резултатите обаче от Кърджали за 20 минути обърнаха гласуването и отново направиха Перперикон първенец. "Изоставаме, гласувайте", си разпращаха парола в скайпа търновци и трескаво се опитваха да върнат второто място на Царевец.

Спасов

*

Top