Пиза събра жени от 30 държави

  • Приеха декларация за равнопоставеност на мъжете и жените на местно ниво, за нея гласува и кметът на Крумовград Себихан Мехмед

"Снежана ГОРАНОВА
Два дни италианският град Пиза бе домакин на финалната конференция на Съвета на европейските общини и региони /СЕОР/. Поводът бе прилагането на Европейската харта за равнопоставеност на мъжете и жените на местно ниво. В заключителната декларация на конференцията се казва, че тя трябва да бъде приета и прилагана във все повече страни в Европа. Ще бъде разработен наръчник с примерни дейности, каза за “Нов живот” една от участничките във форума, кметът на Крумовград и председател на Постоянната комисия за участие на жени в местната власт към Националното сдружение на общините в България Себихан Мехмед. В декларацията се призовава партиите на следващите избори за Европейски парламент да се придържат към принципите на равнопоставеност и да осигурят балансирано представителство на мъжете и жените, но
НЕ НА КВОТЕН ПРИНЦИП
а да се дадат равни възможности. Предвижда се да бъде разработен и оповестен анализ на мерките, прилагани в Европа за премахване на дискриминацията във всичките й форми.

СЕОР е най-голямата организация на местните и регионални власти в Европа. В нея членуват 47 асоциации на общини и региони от 35 държави на континента. Заедно те представляват 100 000 местни и регионални власти. Съветът работи в защита и подкрепа на ценностите на Обединена Европа, опирайки се на силата на местната демокрация.
В конференцията в Пиза участваха представителки на 30 държави, от които 27 членки на Европейския съюз. Тя е продължение на
ЗАПОЧНАТОТО ПРЕЗ 2006 Г.
в Австрия. Тогава на последното общо събрание на СЕОР бяха положени подписите под Хартата за равните възможности между мъжете и жените, разработена от съвета.
Проблемите за равнопоставеност на местно ниво влизат в центъра на вниманието на общините и регионите от Европа преди 25 г., когато кметицата и после областната управителка на Пиза Фауста Джани Чечини инициират първата среща. За първи път поставят въпроса за необходимостта от засилване присъствието на жените в управлението на общините, както и върху нуждата от предприемане на конкретни действия, които да позволят да се постигне реална равнопоставеност в обществото. И сега начело на Пиза е кмет жена – Паоло Фонтанели.
В Кърджалийско е преодолян стереотипът, че жената не е добър ръководител. През 2003 г. бяха избрани
ПЪРВИТЕ ЖЕНИ КМЕТИЦИ
в историята на Източните Родопи.
Жената все още има много ангажименти с деца и семейство. Общините са тези, които могат да направят така, че за децата да има ясли и градини, където да се полагат грижи за израстването и възпитанието им.

Така майките ще имат възможност да се образоват, да работят и да градят професионална кариера, коментира Себихан Мехмед.

Източник: в. Нов Живот
Информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]
[center]

[/center]

hard admin

*

Top