Писателят Христо Красин: Лошият човешки мат`триал гласува за лош политически мат`риал и се стига до… калпави премиери!

Последните политически промени в държавата, както и любопитството ни към творческите планове на писателя, ни подтикнаха да се срещнем за кратък разговор с него. В дома му е тихо и само вентилаторите на компютъра леко шумолят под работното му бюро.
Г-н Красин, вярно ли е, че писателите не сте гласували, защото „простотията в урните била толкова много, че Вашият избор се обезсмислял”?
-Когато няма алтернатива, когато няма нови лица, как да гласуваш. Говоря за предстоящите избори на 5 октомври. Като цяло бих казал, че твърде голям е процентът на гласуващите на инат, на купените гласове, на „лошия мат`триал”. Затова се избират некачествени водачи. Като теглим чертата, излиза следното: Лошият човешки мат`риал гласува за лош политически мат`триал. Само, че избраният си мисли, че е Месия. И се получава джумбуш (смях) около него и бедствие за народа. Значи вотът е отредил да имаме калпави управленци, калпави премиери и министри.
Явно пак биете по Бойко Борисов, за когото в последната си книга бяхте предрекли как ще се срине. Но нека чуем първо преценката Ви за последните политически събития у нас?
-Неотдавна един политически коментатор заяви, че у нас е нямало „преход” от тоталитаризъм към демокрация. И че същинският преход тепърва предстои. Напълно споделям това схващане.
Как бихте обосновали тази позиция?
-Лицето, което днес ние сочим чисто институционално като Президент, някога е бил активист на ДКМС. А всички комсомолски деятели ставаха и членове на БКП. Задължително. Другарят Росен Плевнелиев беше посочен за държавен глава от член на БКП, Бойко Борисов, който в знак на протест, че любимата му партия си сменя името от БКП на БСП, формално се отказа от членството си. Но лидерът на ГЕРБ и сега е не по-малко червен от комунистите-терористи, които някога взривиха църквата „Света Неделя” в София!  Такава му е закваската. Къде е преходът?
Това за връзката „Борисов- комунисти” вече не е интересно, г-н Красин.
-Но е истина. Както е истина, че е бил пратен по време на „Възродителния процес” в Каолиново.
Не е ли малко пресилено!
-Не е. Борисов управляваше държавата близо четири години. Калпаво управляваше, слушайки Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Последният е може би най-слабият финансов министър на България през 25-те демократични години. Този човек взе парите на Здравната каса, не го забравяйте. Десетки хиляди напуснаха страната при управлението на ГЕРБ, гробищата на селцата и градчетата за кратко се увеличиха неимоверно като площ и брой гробове. Много кметове се чудеха къде и как да разширяват гробищните си паркове. Нямаше здравеопазване, нямаше социално подпомагане, нямаше отношение към пенсионерите, към социално слабите, към майките и децата. Това предизвика и демографския срив. Хиляди малки и средни фирми бяха принудени да фалират, толерираха се олигарсите. Неслучайно улицата свали правителството на ГЕРБ.
Много мрачни краски. Мнозинството от народа не мисли като Вас. Всички социологически агенции дават солидна преднина на ГЕРБ пред БСП, което означава, че Бойко Борисов по-скоро ще стане премиер, отколкото, че няма да стане.
-Борисов се кани да яхне държавата и да я използва за личните си цели, а не да я ръководи. Ще споделя две оценки за него, дадени от двама професори, преподаватели в Софийският университет. Професор Ивайло Знеполски в свое интервю сподели: „Един от многото недостатъци на Бойко Борисов е липсата на всякаква социална чувствителност у него!”.  Професор Людомил Георгиев каза: „Бойко Борисов е еманация на българската политическа простотия!”. И този човек отново мечтае да бозае от държавата, от народа! Аз съм убеден, че няма да се получи… Той не си дава сметка колко гняв се е набрал сред хората срещу него и партията му!
Явно Вие няма да признаете нищо хубаво на Борисов. Сега обаче имаме служебно правителство и…
-Какво служебно правителство? Това си е правителство на БКП, избрано от комунистите Борисов и Плевнелиев. Всички членове на временния Министерски съвет са по някакъв начин свързани с уж бившата комунистическа партия. За какъв преход говорим?
Тогава, какъв е изходът?
Аз вярвам, че народът ни вече е поузрял политически. И че няма да даде шанс на ГЕРБ отново да окупират властта.
Кой ще управлява тогава? Пеевски ли? Или банкерът Цветан Василев ще се върне на бял кон?
-В никакъв случай Пеевски. Всъщност, всеки средно интелигентен човек в тази страна знае, че банката на Пеевски и Василев достигна апогея си при Бойко Борисов. От 2 милиарда лева в края на Тройната коалиция, парите на Корпоративна търговска банка (КТБ) станаха близо 6 милиарда при Борисов. Да не ви припомням какви оди пишеха за Борисов така нар. „медии на семейството”. България се срина до 80-то място в света в категорията „свобода на словото”. Затова не се опитвайте за браните Борисов, защото по-сериозен анализ ще стигне до извода, че изброените в питането ви въпроси лица пак могат да заиграят заедно. Както е речено, интересът при тях клати феса.
Но вие написахте първата и струва ми се единствена похвална повест за Бойко Борисов и Цветан Цветанов, „8,8 по Рихтер”!
-Да, но тогава Борисов беше все още кмет на София и поддържаше прилични взаимоотношения с Цветелина Бориславова. Държеше се като добър кмет. Очевидно е лицемерничил. Когато влезе в Министерския съвет, тогава пролича истинската му същност. И както казва професор Знеполски, без никаква социална чувствителност. Явно е, че съм се заблуждавал в този човек. Заряза го и Цветелина Бориславова, която също най-сетне проумя що за партньор е имала и то немалко години. Зарязаха го много хора, които по-рано му имаха доверие… Около него останаха кариеристи, клиентелисти, сметкаджи, мутри и други подобни човекоподобни…
Вие издадохте девет книги-белетристика, хроники, изследвания…Да Ви запитам за творческите Ви планове, за предстоящи изяви? Стана известно, че подготвяте и „хроника”, свързана със събитията и демократичните промени през 1989-1990 година в Ардино и Кърджалийска област! Докъде стигнахте?
-Почти съм готов. Доуточнявам само някои имена и фамилии на хора, които много помагаха и на такива, които пречеха. Имаше ги всякакви. След това ще ви предоставя ръкописа, ако решите да се възползвате от него… Работя и по други, чисто литературни теми.
И последно, каква е прогнозата за резултатите, които ще се получат на предстоящите предсрочни парламентарни избори?
-Според мен ГЕРБ никога повече няма да са във властта. Ако стигнат до 80 депутати, това ще е успех за тях след слабото им управление. Ще разчитат основно на наказателния вот за другите партии.  Но и 90 депутати да имат, с тях никой няма да иска да се коалира… Всички се отвращават от тях. Смятам, че отново ще управляват БСП и ДПС. Но може да има и изненади с новите и по-малките партии, които набират инерция. Както и да е, смятам, че ще имаме доста пъстър парламент.
Петър Калчев, 24rodopi.com
hard admin

*

Top