Плащаш 3 лева и отсичаш еднометрова елха

Три лева струва отсичането на еднометрова елха в Източните Родопи. За дръвче от 2 метра цената е 3,50 лв., за по-високите се плащат по три лева за всеки метър. За предстоящите празници най-голямото горско предприятие у нас е планирало да продаде 26 000 елхи, като едва 6000 ще са от горски територии, съобщи директорът на Южноцентралното държавно предприятие Ботьо Арабаджиев.
С решение на управителния съвет тази година горските даряват над 200 дръвчета на общини, социални домове, детски градини, училища, музеи и библиотеки.
Елите в гората сега масово се секат от търговци. Над 40 мобилни групи ще пазят от бракониери в областите Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик. В разсадниците се предлагат традиционните видове смърч, ела и бял бор, както и по-нестандартните и скъпи сребрист смърч и кавказка ела. Цената на култивираните дръвчета варира от 3 до 28 лв. в зависимост от големината, качеството и вида. До момента държавното горско предприятие е продало 1500 коледни елхи.
Коледата изглежда невъзможна без украсено иглолистно дърво, което създава празнично настроение на малки и големи. Обикновено преди Рождество пазарите са затрупани от отсечени борчета и елхи. Но традициите вече не са това, което бяха. Запалени от новата екологична вълна да спасят гората от изсичане, мнозина търсят заместители, отбелязва „Преса”.
И ако преди години модни бяха изкуствените дръвчета, сега се купуват живи в контейнери. Те си имат доста предимства – ако се съхранят правилно, няколко години ще украсяват празника. По-често са засаждани в двора, край блока или в парка. Разсадниците в цялата страна предлагат подобни дръвчета. Но хората вече стават доста придирчиви. Те не купуват просто жива елха, а внимателно подбират от кой вид да е тя. Сега хит на пазара е сребристият смърч, внесен от съседна Гърция. Доскоро дръвчета около метър се предлагаха по 36 лева, но търсенето вдигна цената до 40 лева. Хората даже правят заявка и предплащат, разказа собственичка на цветарски магазин в централната част на София. Рядко се появяват големи дръвчета. Екземпляр в саксия, висок 1,60 м, е продаден набързо срещу 90 лева. Еднометров смърч, отгледан в контейнер от български производител, е около 30 лева на дребно в софийските магазини.
Гръцкият е с много по-едри клонки и по-меки иглички. Изключително високо е качеството на чуждата стока и затова се търси повече от българската, обясняват търговци. Коледните звезди основно са отгледани у нас. Цвете със среден размер струва между 6 и 8 лева. От години на пазара се предлагат изкуствените коледни дръвчета. Освен че така се опазва природата, те си имат и чисто битови предимства – ползват се многократно и не ронят иглички дори да са на сантиметри от парното.
В търговските вериги най-малките са по 5-6 лева, но високите по 2 и повече метра са на цени по 40-50 лева. Предлагат се в различни цветове – традиционно зелено, има и бели, сякаш потънали в сняг. Модата създаде странни черни, червени, дори лилави модели. Завръщане към миналото има и при коледната украса. Стъклените играчки изместват пластмасовата конкуренция, която е пристигнала от далечен Китай. Разбира се, крехкото стъкло е на цени като за ценители, една средно голяма фигурка е по 6-7 лева, комплект от 12 малки топки струва 24 лева. Новото предложение тази година са играчки за елха от полирезин. Това е акрилен камък, създаден в Китай. Синтетичният материал е лек и лесен за обработка в сложни форми и се оцветява красиво. Петнадесетсантиметрови фигури се предлагат по 10-12 лева.
24rodopi.com
На снимката: Най-високата жива коледната елха в Южна България е пред Дома на културата в Кърджали. Тя е висока 24 метра, 56 см и 4 мм
hard admin

*

Top