Плевнелиев: Героизиране на Енимехмедов е опасно! Местан: Цветанов е автор на сценарий "изборите да се проведат в неспокойна обстановка"

Действията на г-н Енимехмедов са абсолютно недопустими и неговото героизирание може да доведе до непоправими последици за гражданското общество в България, каза президентът Росен Плевнелиев.

“Провокациите към толерантността на българските граждани са абсолютно недопустими. Случилото се с Ахмед Доган е престъпно деяние, което под никаква форма не трябва да бъде толерирано. Категорично осъждам опитите за героизиране на постъпката на Октай Енимехмедов”, посочи президентът след политическите консултации днес с председателя на ДПС Лютви Местан и членове на ръководството на партията.

Като президент, още в деня на това недопустимо действие, аз призовах всички политически партии да не политизират казуса и да дадат шанс на компетентните органи да си свършат работата, припомни президентът.

Днес аз заставам плътно зад държавните институции, прокуратурата и всички останали, които носят и отговорността за това да посочат конкретно мотивите на извършителя, а и ако има други, които са част от този процес – също да бъдат намерени и изправени пред съда, заяви държавният глава, цитиран от Вести Бг.

Някой прави опит, добре планиран, да представи Енимехмедов като носител на политическа теза, коментира Лютви Местан.

Нападателят на Ахмед Доган е изпълнител на политическа поръчка, която имаше за цел физическа ликвидация на председателя на партията, подчерта отново той. А сега нападателят е основен инструмент за реализиране на не по-малко опасен сценарий, който засяга целостта на българското общество, допълни Местан.

Снощи станахме свидетели на едно откровение на нападателя на г-н Доган, което според нас, е открит призив за насилие – при това публично отправен, каза Лютви Местан.

Той цитира думи на Октай Енимехмедов от писмото му до Слави Трифонов: “Щом аз, студентът от УАСГ успях, всеки въоръжен с повече кураж би могъл да го направи”.

“Това е публичен призив към насилие. Ние твърдим, че някой стои зад тези думи на Октай Енимехмедов”, каза Местан.

Според него “чрез героизирането му се цели провокиране повторно на анти-ДПС настроенията в българското общество”, а с това се цели и радикализирането на тези настроения, както и ескалацията им до връхната точка, която да се достигне по време на предизборната кампания.

Ако ме питате кой е авторът на този сценарий, ще кажа този, който има интерес изборите да се проведат в неспокойна обстановка, добави той.

“Кой по-конкретно седи зад тези идеи – тези, които часове след покушението вече поръчаха удобни следствени експертизи, подмениха квалификацията на деянието от опит за убийство в хулиганска проява. За съжаление това беше направено от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов”, заяви Местан.

По-късно той уточни, че не знае кой стои зад поръчението за нападението на Ахмед Доган. Местан призова случая с нападението над Ахмед Доган да се поеме от Националната следствена служба, а не от МВР.

 

 

 

hard admin

*

Top