Погребаха убития от робот на „Теклас“ Еркан в гробищата край Сипей! Близките: Било е ужасно, не можахме да го познаем!

Близки и приятели изпратиха 45-годишния Еркан Халил в последния му земен път. Убитият от робот на „Теклас България” работник бе погребан днес в гробищата край село Сипей.
„Машината буквално е премазала главата му. Не можехме да познаем Еркан. Било е ужасно в цеха”, разказваха присъствалите на последното сбогуване с кърджалиеца, който загина при трудов инцидент вчера сутринта към 09.00 часа.
Близките са гневни, че от ръководството на фабриката за производство на каучукови изделия за автомобилостроенето с лека ръка прехвърлили цялата вина върху новоназначения работник. Както първи 24rodopi.com писа, Еркан е бил назначен на работа в „Теклас” на 10 януари т.г.
„Еркан работеше повече от 20 години в Западна Европа. Ангажирали са го във фирми, които са много по-големи и по-модернизирани от кърджалийската. Винаги е бил изряден. Изведнъж идва в Кърджали, случва се инцидент и образуват дело за инцидент със смърт поради незнание. Как така става, че един безупречен работник в Испания, владеещ няколко езика, прави такава груба грешка?”, питат огорчени близките.
Ще припомним, че пред Инспекцията по труда и пред полицаите от ръководството на „Теклас” заявили, че нещастният случай е изцяло по вина на работника. Към 09.00 часа машината за пресоване на маркучи, на която той работел, внезапно спряла. Същата е оградена с предпазна мрежа и в работен цикъл никой, в никакъв случай не бива да влиза в ограденото пространство. Той обаче влязъл вътре и затворил вратичката след себе си, при което се задействал сензор и роботът го ударил фатално в главата. Работникът не е поискал разрешение от ръководството да ремонтира машината, каквото е изричното условие в инструктажа за работа с машината и  безопасност на труда , обяснили още от „Теклас-България” пред трудовите инспектори. На самата клетката пък имало поставени забранителни табели, на които изрично било посочено, че вътре не се влиза в работен режим на машината.
„Ако не е знаел нещо, не е ли редно да има майстор, който да го контролира? А и някой ще признае ли, че инструктажите във фабриката са формални – поставят се подписи без да се чете”, допълват още опечалените.
Еркан се завърнал от Испания, защото смятал вече да създаде семейство. Той имал спестени пари от гурбета. „Беше единственото дете на Салиш и Сафие. Имаше планове тепърва да ги радва”, споделят  приятелите на загиналия Еркан.
hard admin

*

Top