Погребаха 5-имата загинали гурбетчии и починалия във Франция дранговец (снимки)

Хиляди изпратиха в последния им земен път 5-мата загинали гурбетчии от Кирковско и Момчилградско днес.

Първото сбогуване беше пред дома на шофьора на микробуса Емир Мустафа в село Загорски, където дойдоха над 1000 души. Погребенията бяха през час, като последното погребение бе в ранния следобед.
Днес бе погребан и гурбетчията от село Дрангово, който почина във Франция от туберкулоза.
Общинските администрации в Кирково и Момчилград поеха всички разходи по погребенията.
Над двеста души от района, включително и съседни села се събраха да изпратят в последният им път свекър и снаха в момчилградското село Лале.
75-годишният Шукри Реджеб и 38-годишната Сабрие Халил загинаха в зверската катастрофа край монтанското село Добри дол в нощта срещу четвъртък.

Шукри и Сабрие живели в скромна къща зад училището в село Лале. Старецът бил много религиозен и ходел редовно на джамия. Големият му син Фикри прогонен от недоимъка заминал за Австрия за да търси препитание. Това станало още в зората на демокрацията. При него отишла и голямата снаха. Установили се във Виена.
Както вече 24rodopi.com писа, снахата се разболяла от рак на гърдата. Настанилия в болница. Била в тежко състояние. Шукри и Сабрие тръгнали за Виена, за да я видят и дадат кураж. Вместо това ги сполетяло по-голямо нещастие.
Сабрие оставя сираци момче и момиче. Младежът се сгодил наскоро с девойка от Истанбул. Била насрочена сватба през октомври в хубав ресторант в мегаполиса. Сабрие така и не можа да се порадва на щастието на сина си.

Както вече 24rodopi.com писа, първото погребение днес бе в село Загорски, където 1000 човека се простиха с Емир Мустафа.
Преди обедната молитва цяло Фотиново се прости със Севдие Мустафа Осман. Съпругът й Ахмед Бейсим Осман е смазан от нещастието. Дворът на дома му бе пълен с хора, които се опитваха да го утешат. Най-много обаче страдаха трите му дъщери.
Ахмед работи в Антверпен, Белгия, като шофьор на тир. Върти волана от година и половина.

Като гурбетчия се препитава от 5 години. Покойната Севдие била готвачка в стола на турска фирма при строителството на пътя за Маказа. В злополучната нощ Севдие пътувала да види мъжа си.
Ще припомним, че днес бе погребан и гурбетчията от село Дрангово. Той почина във Франция от туберкулоза в началото на февруари, но едва вчера тялото му бе транспортирано до летище „София“. За транспортирането на тялото на родопчанина от Франция, Общината в Кирково организира кампания и събра 9 000 лева.

hard admin

*

Top