Подводен камък промени живота на Кирил, 21-годишният момчилградчанин се бори да си купи здраве

За 21-годишния Кирил Къров от Момчилград светът се заключва в 50 кв. м – между стаята му и хола. Повече от две години и половина младият мъж е затворник по неволя. “Случи се през август 2010 г. след абитуриентския бал. С приятели решихме да се разхладим в жегата и избрахме един вир до кирковското село Крилатица”, спомня си момчето. При второто скачане от 7-метровата скала Кирчо си удря фатално главата в подводен камък. И попада в ада.
“Бях в съзнание, но усещах остра болка във врата и гърба и не можех да движа крайниците си”, спомня си Кирил. Приятелите му го изваждат и транспортират веднага в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали. Лекарите установяват множествени счупвания на шиен отдел на гръбначния стълб, травма на главата и белодробна аспирация. Още същия ден спешно е направена първата операция в хирургията в кърджалийската болница, след три дни и втора.
Семейството на Кирчо казва, че специалистите от Пловдив и София – д-р Георги Ангелов и проф. Филипов, са се справили отлично, но лечението в България, не може да му помогне повече. Оттогава Кирил е на легло. Благодарение на силния си организъм и денонощните грижи на семейството вече може да сяда във фотьойла и в инвалидната количка, но все още трудно движи пръстите на ръцете си. “Денят ми минава пред телевизора и компютъра. Засега движа само палеца на едната си ръка, но успявам да сърфирам в нета”, горд е младежът. Обича да слуша музика и да чете. Благодарен е на приятелите, които не го забравят и често наминават да го видят. Както и на Стайко Кафов, който пръв разказа за него.
Кирчо не е загубил надежда, че отново ще тръгне сам. Като бивш спортист знае колко важно е раздвижването. Затова не пропуска ден и прави всички упражнения, които са му предписали. Лекарите виждат леко подобрение след последния контролен преглед. Преди няколко месеца родителите изпращат по свои познати епикризата на Кирчо на специалисти в реномирана турска болница, откъдето обясняват, че момчето има шанс да проходи. Но лечението в чужбина – Турция или Русия, зависи от финансови средства. Лекари в Израел също са уверени, че могат да го изправят на крака. Но само за еднократно лечение там са нужни 25 000 лв. а за 3-4 – пътувания близо 100 хиляди лв. Кирчо има надежда, че могат да му помогнат и в Гърция. От кърджалийски невролог научава, че неотдавна в болницата в Комотини е излекуван пациент с подобна на неговата диагноза. “Там терапията е с най-модерна специализирана апаратура, но за инжекции и лекарства само за едно отиване ще са нужни 6000 лв., а процесът ще бъде продължителен.
Никой не ми казва колко дълго”, казва момчето. “Ако скоро отворят Маказа, пътят ни до Комотини ще бъде по-малко от 2 часа”, продължава разпалено той и сините му очи се усмихват. Опитва се да се шегува, като го питаме за какво мечтае като всеки млад човек, а той съвсем лаконично отговаря: “Нека първо да стана, пък тогава ще му мисля…”
“Две лета последователно бяхме на Павел баня, но миналата година не успяхме да отидем заради липса на средства тъжно признава пък майка му Румяна. Тя се принудила да напусне работа, за да се грижи за сина си. “Сега съм му личен асистент, но много ми помага и дъщерята Сабрина. Ако не е тя, трудно мога да се справя сама”, подчертава жената. “Много кураж ни дават всички, които подкрепят Кирчо да стане отново на крака, и да има своето бъдеще”, споделя още Румяна. С вълнение жената разказва за благотворителната акция на танцьорите към читалище “Христо Ботев” и учениците от СОУ “В. Левски” от Крумовград, които през март донесли 1480 лв. Половината от парите събрали от продажбата на ръчно изработени мартеници, а 740 лв. за лечението дала кметицата на общината Себихан Мехмед. Близо 250 лв. пък събрали тийнейджърите в Момчилград от търг на ученическа кулинарна изложба базар.
“Кирчо е възпитаник на ПГ по туризъм и хранително-вкусова промишленост “Св. св. Кирил и Методий” в Момчилград и всички го подкрепяме, на сайта на училището е пуснат зов за помощ”, споделя и директорката на школото Сашка Тръпкова. Ръководството на гимназията е решило да се обърне с молба и към Общинския съвет в Момчилград за отпускане на парична сума, която да бъде приведена в сметката на Кирил Къров.
“Трябва да ценим живота, защото един миг стига, да го промени завинаги. Сила и надежда ми дават близките, приятелите и всички добри хора, които са с мен”, казва на раздяла Кирчо и се опитва да повдигне леко ръка.
Помогнете му!
Ако имате възможност и желание, можете да изпратите пари за лечението на Кирил Къров на следните банкови сметки:
 
Банка ДСК-Момчилград
В лева:
IBAN: BG57STSA93000020878993
BIC: STSABGSF
В евро
IBAN: BG51STSA93000020937010

BIC: STSABGSF

hard admin

*

Top