Подкова – дестинация за религиозен туризъм! Гръцки мюсюлмани идват на петъчна молитва в Джамията на 7-те моми

„Подкова полага основите на религиозния туризъм в Източните Родопи. Десетки мюсюлмани от Северна Гърция идват всеки петък в „Йеди къзлар джамиси” (Джамията на седемте моми) за традиционната петъчна молитва”, заяви пред местният имам Емрах Мустафа.
Религиозният храм е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия”. Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 момичета. Историци твърдят, базирайки се на данни в султански архиви, че това е станало през 1428 г.
„Знаете, че уникалната вече има нов облик. Интерес към нея проявяват не само вярващите, но и туристи от различни краища на страната и чужбина”, допълва духовникът.
В момента джамията е паметник на културата, а след реновирането й Община Кирково се надява да стане атрактивен туристически обект заедно със старите къщи и воденици, римските мостове, тракийските некрополи и крепости в района.
Джамията е построена изцяло от дървен материал, като в градежа й не са използвани нито пирони, нито пък каквито и да било скрепителни материали. Гредите са с внушителни размери и са съединени помежду си с улеи, които влизат един в друг.
Името „Йеди къзлар джамиси” (Джамията на седемте моми) е свързано с интересно предание за силата на човешките възможности. В изчезналото отдавна село Рамоллар живели седем девойки, влюбени в седем момъка – войници. През Средновековието, когато войните следвали една след друга, младите мъже били призовани в султанската армия. Момите се надявали, че техните любими ще се завърнат живи и здрави. Но съдбата решила друго. Дошла тъжната вест, че и седмината са загинали в сраженията. Сломени от скръб, девойките решили да не се омъжват никога, а да се отдадат на вярата. Събрали чеиза си, продали го, а с парите купили дървени трупи, с които започнали градеж на джамия. Тя била построена за една нощ, но след това момите изчезнали.
Повече никой не ги видял, нито чул за тях. Изгубили се в мрака на нощта, но оставили след себе си храм и легенда, които просъществували през вековете. Това се случило на 6 май. Оттогава всяка година на тази дата мевлид събира стотици вярващи в двора на джамията и край нея.
24rodopi.com
hard admin

*

Top