Подкрепа от премиера Давутоглу за помашките дружества, 90 наши ученици се обучавали в Турция

Турският министър-председател Ахмед Давутоглу подкрепя дейността на Федерацията на помашките дружества (PODEF) в Република Турция, заявиха за 24rodopi.com помашки лидери след среща с премиера. Тя се състояла в Бурса на 27 декември 2015 година.
Давутоглу обещал подкрепа за „Лятното културно училище – България”, където през миналата 2015-та са се обучавали 90 ученици от България. През 2016-та обучение ще преминат 50 наши ученици.
На срещата присъствали представители на Федерацията, както и членове на помашки дружества от 24 области в Турция.
Първото помашко дружество в южната ни съседка е основано през 2009 година в град Ескишехир.
Целта ни е да запазим помашкия език, култура и история, това заяви пред наш репортер председателят на Федерацията Байрам Ерат при посещението в България на делегация от организацията през май м. г. На въпрос свързан с недоволството на крайни десни политически формации от честите им посещения у нас, Ерат отговори, че няма място за безпокойство.
„Ние не сме нито турци, нито българи или както ни наричат там в Гърция. Ние сме си помаци. Обичаме страните, в които живеем, те са нашата родина. Мисията ни е културна. Ако един език загине, загиват и хората използващи този език”, каза Ерат.
В 25 области в Турция има около 2.5 милиона помаци.
„В България не идваме с политически цели. Целта ни е да запазим помашката култура. Срещаме се с всички, които имат желание да ни опознаят. Ако някой има съмнения, нека да ни потърси директно, а не да прави заключения на базата на това, което са чули от ляво или дясно. Стараем се да запазим идентичността си”, подчерта председателят на Федерацията Байрам Ерат.
24rodopi.com
hard admin

*

Top