Пожарната: Десетки декари горяха само за дни

11 пожара унищожиха 105 декара сухи треви и храсти, 15 дка слама, товарен автомобил със 120 бали слама и лекотоварно ремарке с 40 бали слама. Инцидентите са станали в последните две седмици на юли, отчетоха от областната противопожарна служба в Кърджали. Благодарение на своевременната намеса на огнеборците, подпомогнати от местното население, пожарите не са обхванали по-големи размери.

Нарастването на броя на инцидентите буди сериозна тревога сред ръководството на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кърджали, тъй като в условията на сухо и ветровито време, пожарите могат да бъдат сериозна заплаха за вилни зони, населени места, полски и горски масиви, живота, здравето и имуществото на хората.

Причините за възникване на пожарите са основно небрежност при боравене с открит огън – хвърлени незагасени клечки кибрит и угарки от цигари, палене на огън на необезопасени места и др., анализират огнеборците.

Особено опасно е паленето на сухи треви и храсти в близост до горски и полски имоти, вилни зони и селскостопански постройки, тъй като силният вятър е предпоставка за бързото и неконтролируемо разпространение на огъня.

От пожарната напомнят на гражданите за абсолютната забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи.—————————————————————–
Само сега спечели лаптоп SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж

hard admin

*

Top